“Tere! Teavitame Teid, et olete RMK Viimsi looduskeskuse kõrvalhoone püsiekspositsiooni ideelahenduse konkursil võitnud I koha, auhinnasummaga 100 000 krooni.” Just sellise e-kirja sai töö nimega “Metsa mälu” esitanud võistkond, kuhu kuulusid sisearhitektid Aet Seire, Hillar Mänd ja Marje Karu. “Võtame Teiega edasise suhtes lähipäevil ühendust! Soovime õnne!” kirjutas Viimsi looduskeskuse juht Sirli Vijar 20. detsembril võitjale. Kopsakas auhinnaraha rõõmustas kunstnikke ning koos peeti juba plaani, mida rahaga ette võtta. Konkursi tulemused koos võitjate nimedega riputati üles ka RMK (Riigimetsa Majandamise Keskuse) kodulehele, kirjutab Äripäev.

Suur oli võitjate jahmatus, kui kolm päeva hiljem tuli Vijarilt kõikidele osalejatele lakooniline ametlik kiri: “Käesolevaga peame kahetsusega teatama, et seoses 21.12.2010 korraldajale saabunud, kuid õigeaegselt postitatud konkursitööga tunnistatakse kehtetuks RMK Viimsi looduskeskuse kõrvalhoone ideelahenduse konkursi tööde hindamise lõpp-protokoll. RMK hindab kõiki avatud ja tingimustele vastavat 21 tööd uuesti. Žürii hindamistulemused ja konkursi võitjad fikseeritakse konkursi lõpp-protokollis 30. detsembril. RMK vabandab siiralt tekkinud olukorra pärast!”

Võitja pettumus oli suur. Tööd läksid uuele hindamisele ning selgus ka võitja, milleks üllatuslikult oligi seesama hilinenud töö “Tasakaal”, mille autorid olid Aet Ader, Kadri Klementi, Grete Soosalu, Karin Tõugu ja Kaidi Õis. Vahetult enne aasta lõppu, 30. detsembril ilmus RMK kodulehele uus teade, et ideekonkursi ja 100 000 krooni võitiski töö “Tasakaal”. Varem esimese ja teise koha pälvinud tööd tõsteti võrdselt teisele kohale ning kolmas jäi ka nüüd kolmandaks. Kui enne oli esikoha võitjale määratud 100 000 krooni, teisele 25 000 ja kolmandale 15 000 krooni, siis nüüd olid summad vastavalt 100 000, mõlemale teise koha saanutele 35 000 ja 25 000.

Sisearhitekt Aet Seire on ideekonkurssidel osalenud varemgi, kuid kokkupuude Viimsi looduskeskuse hanke korraldusega tekitas küsitavusi. “Elasime kolm-neli päeva rõõmsas teadmises, et oleme konkursi võitnud, kuid kahjuks rõõmustasime liiga vara. Pettumus oli suur,” ütles Seire. Ehkki ta ei kahtle, et võitjatöö vääris oma tiitlit, solvas neid, et keegi isegi ei vabandanud nende ees. “Meis tekitas küsimusi ka lõplik järjestus, kus äkki anti välja kaks teist kohta. Jäi mulje, et esialgselt selgitati esikoht välja loteriiga, nüüd ei paistnud võidutööde autorite ilmsiletuleku järel endise esimese ja teise koha vahel sisulist vahet olevat,” lisas ta. Seire sõnul peaksid riigihanked olema läbipaistvad ning korraldatud korrektselt, just seetõttu otsustasid nad hanke tulemused vaidlustada.

Riigihangete osakond ei võtnud aga vaidlustust menetlusse, sest enne seda tühistas RMK loodushoiu osakonna juhataja Marge Rammo konkursi tulemused. Ta kirjutas, et keegi pole teadlikult võrdse kohtlemise põhimõtteid ja anonüümsuse tagamise nõudeid rikkunud, kuid võrdne ja aus kohtlemine peab ka näima võrdse ja ausana. Ehkki kõikidele töö esitanud kunstnikele pakuti võimalust uuesti hankel osaleda, siis Aet Seire sõnul nende meeskond seda tõenäoliselt ei tee: “Tunnen, et emotsionaalselt me lihtsalt ei jõua enam seda kõike läbi teha.”