Sotsiaalministri septembris kehtima hakanud määruses tuuakse põhjuseks seda, et viinerites ja teistes vorstitoodetes on palju rasva, soola ja lisaaineid. See on aga pinnuks silmas Eesti suurimale lihatööstusele — Rakvere lihakombinaadile, kes sai just septembris valmis kõigi aegade suurima investeeringu — 130 miljonit krooni maksnud uue viineriliini, mis suurendas tootlikkust poole võrra, kirjutab Maaleht.

Arvestades, et põhikoolis ja lasteaias käivad lapsed söövad seal viinereid varasema nelja korra asemel kord kuus, siis on nõudlus vähenenud eeldatavasti 52 tonni võrra kuus. Tehase väljamüügihinna 30 kr/kg puhul teeb see 1,5 miljonit krooni kuus.

Rakvere lihatööstuste juhatuse esimees Anne Mere sõnul sisaldab Rakvere viiner vaid 17–18 grammi rasva 100 g kohta. “Samas on meie viinerite lihasisaldus 60–70%. Seega ebatervislikuks Rakvere viinerit pidada ei saa,” leidis Mere.

“Me ei saa ühe tootja huvides hakata määrust muutma,” ütles määruse üks koostajaid, sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna peaspetsialist Tiina Paldra. Tema sõnul pole ükski teine toiduainetööstus koolitoidu määruse osas nende poole pöördunud.

Edasi loe siit