Opositsioonierakondade juhid on asunud koguma allkirju peaminister Taavi Rõivase umbusaldamise algatamiseks. Ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhatuse liikme Urve Palo sõnul on nii tema kui ka mitmed tema erakonnakaaslased arvamusel, et Reformierakonnal tuleks võimult taganeda, samuti on suur kiusatus peaministrit umbusaldada.

Uurides Reformierakonna aseesimehelt, välisminister Jürgen Ligilt, kuivõrd tõsiselt võtta Urve Palo väljaütlemist, vastas ta järgmiselt: "Urve on enda kohta juba ammu öelnud, et on võõrkeha ja koalitsiooni ei kuulu, mina aga ei üritaks olla esimene, kes teda milleski ümber veenab."

Ligi täpsustas, et taoline kriitika koalitsioonipartnerilt - mis on üks paljudest viimase aja poliitikute väljaütlemistest - ütleb nii mõndagi meie poliitilise kultuuri kohta. "Liiga tihti ei häbene poliitikud enam asendada sisulist tööd ja seisukohtade selgitamist tühja nääklemisega. Nii saab küll palju tähelepanu, aga mitte selle eest ei maksta palka," märkis Ligi.

Reformierakonna suhtes oli kriitiline ka IRL-i esimees Margus Tsahkna pühapäevasel erakonna volikogul. Tsahkna sõnul ollakse valmis muutusteks ning on küsimus, kas peenhäälestamise kursilt on valmis lahkuma ka teised. "Margus polemiseeris sel kohal küll hoopis Eesti Panga asepresidendi Andres Sutiga, kes umbes 7 aastat tagasi ühel majanduskonverentsil ütles, et Eestis on enamus asju tehtud väga hästi ja vaja on pigem peenhäälestamist. Kõigil, kes talle vastu tahavad vaielda, minna 1992 aastasse ja riiki kirvega kujundada, soovitan soovitada seda tööriista pigem oma hambaarstile või kellassepale," kommenteeris Ligi.

Välisminister tõi välja, et praegusel ajal, kus on hulk suuri reforme tegemisel, ootavad ka Tsahkna enda tööd tegemist. "Sotsiaalkindlustuses on kõik alanud ju suure töövõimereformi reformi edasi lükkamise ja pensioniea ettepanekuga, millest ta ise distantseerus," lisas Ligi.

Ligi pidas peaministri umbusaldamist vähe usutavaks. "See oleks taas uus tase Eesti poliitikas, aga nii vaba lagemine ei ole usutav," kommenteeris Ligi. Välisministri sõnul tähendaks mistahes muus koalitsiooniläbirääkimised talumatuid ideoloogilisi küsimusi ja puuduvat ressurssi. "Koalitsioonidel tuleks lasta tööd teha 4 aastat, sest plaanid koostatakse ja ressurss seotakse just nii pikalt ette. Uusi ideid ega säravaid isiksusi pole valimistes möödunud lühikese ajaga peale kasvanud," ütles Ligi kokkuvõtteks.