Jürgen Ligi sõnul annab tänane allkirjastamine kindluse, et aastal 2018 on riigigümnaasium Paides lõplikult valmis, vahendas haridus- ja teadusministeeriumi kommunikatsiooniosakond.

"Tänased allkirjad tähistavad mõistlikku kompromissi, millele eelnes kaks aastat arutelu linna ja riigi vahel. Koostöövaim Järvamaa koolivõrgu kujundamisel on vajalik ka tulevikus, see lubab omavalitsustel keskenduda tugeva põhihariduse arendamisele ja taotleda ka riigi tuge koolide tõhusamaks tegemiseks," sõnas minister Ligi.

Paide linnavolikogu esimehe Peeter Saldre sõnul on tegemist väga olulise leppega mitte ainult Paide, vaid kogu Järvamaa jaoks: "See puudutab suurt osa Järvamaast, eriti neid omavalitsusi, kus on gümnaasiumid. Ka need vallad saavad selle otsuse valguses kujundada oma tulevasi tegevusplaane."

Leppe kohaselt alustab 2018. aasta 1. septembrist tööd riigigümnaasium Paide linna ja Järva maakonna õpilastele. Paide riigigümnaasiumis on vähemalt kolm õppesuunda ja 360 õppekohta. Gümnaasiumis pakutakse valikkursusi, mis lähtuvad õpilaste huvidest ning riiklikest prioriteetidest. Kuna loodav gümnaasium rajatakse Järvamaa kutsehariduskeskuse kinnistule, siis luuakse sellega hea võimalus teineteise tugevuste kasutamiseks valikainete pakkumisel ning majutuse korraldamisel.

Maakondlikud riigigümnaasiumid tegutsevad juba Viljandis, Haapsalus ja Jõgeval. Septembris alustavad riigigümnaasiumid Tartus, Võrus, Pärnus ja Jõhvis. Ettevalmistused riigigümnaasiumide avamiseks 2016. aastal käivad Kärdlas, Valgas ja Põlvas. Lisaks on sõlmitud kokkulepped lähitulevikus riigigümnaasiumide loomiseks Viimsi, Rapla ja Kohtla-Järvega.