Jürgen Ligi soovis Facebookis palju õnne uuele rektorile, edu ja töörahu ülikoolile, õnne ja palju tänu Gunnar Okile väga inimliku koosoleku juhtimise eest. Kuigi Ligi on enda sõnul hoidnud kogu TTÜ rektori valimise protsessi käigus neutraalse kõrvalseisja positsiooni, ei saa ta eitada, et tunneb nüüd kergendust.

"Inetused edukaima kandidaadi aadressil, mis täidavad tänaseni meediat, lihtsalt ei sobi protsessi venitajaks ega võitjaks," sõnas Ligi, ja lisas Delfile, et loodab, et tänasest saabub rahu ning lõppevad negatiivsed sõnavõtud valitud rektori suunas.

Kuigi ka kõige uuesti alustamine võinuks olla valik, ei saa olla nõus, et see olnuks puhas lahendus, kirjutas Ligi Facebookis. "Seitse kandidaati olnuks siis ühel või teisel moel märgistatud kui kaotajad ja juhtimiseks sobimatud. Pole selge, kas keegi ses õhustikus veel uuesti kandideerinuks ja kas valik olnuks siis alates esimesest, neljandast või kaheksandast. Rektori ideaal aga on ju parimatest parim."

"Riigivalitsemine muidugi välja arvatud, aga nii ega populaarsusküsitlustega tippjuhte üldiselt ei valita. Kandidaatidele tehakse pigem delikaatselt ettepanekuid, et säästa neid nii allajääja kui olemasolevast ametist minema kippuja märgist. Sageli kinnitust leidev tõde on, et parimad lihtsalt avalikkuse hammastega riskima ei tule. Ka akadeemiline organistatsioon on küll erandlik, ent mitte tolles inimlikus mõõtmes."

Ligi sõnul pole kogu protsess kaunistanud ülikooli ega seadust, mis rektori valimise protsessi reguleeris. "Kogu Eesti kõrgharidussüsteem on vaimu- ja raharessursside piiratuse jaoks liialt laiali valgunud ning vajab tugevaid juhte ja otsuseid, mitte konsensusi madalaima ühisnimetaja järgi, milleks ikka ja jälle kipuvad ühtlane jagamine, suurim ametikohtade arv ja miinimumpalk."

Haridus- ja teadusministri sõnul süstib lootust asjaolu, et kuratoorium surus pärast hääletust omavahel kätt ja lubas ülikooli uuesti liita. "Loodame sedagi, et see ei pärsi otsustusvõimet," sõnas Ligi.

Täna kell 11 kogunes Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) kuratoorium ning häältega 8:3 kinnitati rektoriks Jaak Aaviksoo.

TTÜ kuratooriumisse kuuluvad Ardo Kamratov, Anneli Heinsoo, Ülo Jaaksoo, Väino Kaldoja, Rainer Kattel, Robert Kitt, Margus Lopp, Gunnar Okk, Mart Saarma, Renno Veinthal ja Andres Öpik.

Kuratoorium valis 22. mail akadeemik Jaak Aaviksoo TTÜ rektoriks kaheksa poolthäälega.