"Mul on hea meel, et üldine ülepingutus ESM-i käsitluses ei jõudnud selleni, et Eesti riiki rajatakse tillukese ESM-i ümber, vaid regulatsioon tehakse üldisem, kasutatav muudelgi juhtudel, mida meiegi arvates vahel vaja on," kommenteeris Ligi BNS-ile.

Ent ka üldisem kiire protseduur tähendab rahandusministri hinnangul riigikogule uut töökultuuri, mida ta seni ei tunne. "See on obstruktsiooni keeld, tõhusamad komisjoniistungid ja kogunemine mistahes aastaajal ilma viivituseta, mitte nagu juhtus ESM-i ratifitseerimisega."

Ühlasi märkis Ligi, et Eestil pole veel muud kui Euroopa finantsstabiilusfondi (EFSF) praktika, ent arvame, et kõik väga kiired otsused on ka konfidentsiaalsed. "Mistõttu selle ajalise kriteeriumi võibki praeguse teadmise järgi kõrvale jätta – konfidentsiaalsusargument kehtib ikka."

"Me suutsime vältida ESM-i sissekirjutamist nii kodukorda kui riigieelarve raamseadusse - konkreetse isiku mainimine erandina on meie õiguspraktikas sobimatu," lisas Ligi.

Riigikogu rahanduskomisjon arutas teisipäeval viietunnisel istungil muudatusettepanekuid ESM-i asutamislepingu ratifitseerimise ja rakendamise seaduse eelnõule. Rahanduskomisjoni esimehe Sven Sesteri sõnul suurendas komisjon läbi eelnõu muudatuste oluliselt riigikogu pädevust tuues ka kiiret otsustamist vajavad vastastikuse mõistmise memorandumite ja nende muudatuste kavandite heakskiitmise täiskogusse.

Eelnõu teine lugemine on kavas riigikogu erakorralisel istungjärgul neljapäeval ning kui teine lugemine lõpetatakse siis ka kolmas lugemine samal päeval.