"Kujutate ette, et uudisest, et on pandud päevakorda, hetkeni, mil rahandusminister peab Brüsselis asja arutama, peab mahtuma täiskogu kokkukutsumuse protseduur, on äärmiselt keeruline. Ma peaksin korraga olema Brüsselis ja riigikogus," selgitas Ligi. "Samas on selge, et mingeid kiireid otsuseid, mis palju maksavad, iialgi ükski rahandusminister heaks ei kiidaks."

Peaminister Andrus Ansip pakkus välja oma arvamuse, miks Eesti on ainus eurotsooni riik, kus pole ESMi ratifitseeritud. "Meil on olnud tulised debatid ja seda tuleb pidada päris loomulikuks arenguks, et me oleme ainukesed," selgitas Ansip, et Eesti kroon oli kõigepealt jäigalt seotud Saksa margaga ning hiljem euroga ning Eestis pole kunagi olnud iseseisvat aktiivset rahapoliitikast.

"Meil pole neid traditsioone, harjumusi, mis meie partneritel on. See kõik on tulnud meile kuidagi ootamatult. Nüüd oleme ühena seitsmeteistkümnest võrdsest laua taga, meie sõnal peaks olema kaalu, aga me ei julge. Me ei usalda üleüldse, ei valitsust, ei ministrit, ei tea seda kespanga presidenti ka usaldada. Aktiivne rahapoliitika võib tähendada ka seda, et tuleb koguneda pühapäeva õhtul ja langetada väga kaalukaid otsuseid esmaspäeva hommikuks. Me ei ole vaimselt selleks valmis, aga me võiksime sellest probleemist ükskord üle saada, me oleme saanud praegu palju rohkem otsustusõigust kui eelneva 18 aasta jooksul," sõnas peaminister.

Kiire võõrkeelne konfidentsiaalne

Jürgen Ligi sõnul näeb eelnõu näeb ette vaid kaks erandit. "Kui tegemist on konfidentsiaalse, ja teine kui on tegemist kiire otsusega. Konfidentsiaalsuse nõudeid ei saa eirata, need on rahvusvahelised rahamaailma nõuded," sõnas minister. 

"Me ei ole näinud seda, et täiskogu suudaks tehnilisi asju sisukalt arutada, see on isegi rahandusministritele tegelikult  teatud piirangutega, sest me usaldame  suuresti Euroopa Komisjoni, Keskpanga ja IMFi analüüsi. Mida see täiskogu seal siis arutab?" küsis Ligi.

"Meil on paar asja veel. Kui täiskogu tahab konfidentsiaalset asja arutada, siis peab ta istungi kuulutama salajaseks. Aga kus siin see demokraatia siis on? Meil on keelenõuded, rahandusministrid töötavad ainult ingliskeelsete materjalidega, riigikogul on see keelatud. Me peame kuhugi selle piiri tõmbama. Kiire, võõrkeelne, konfidentsiaalne tegevus. Kus on siin seadusandja koht?" rääkis Ligi, et ESMi raames on väga palju on pisiotsuseid, mis pole seadusandja tase.  "Tegelikult on saatan detailides, mitte selles et rahandusminister või valitsus ei usaldaks seadusandjat."