Eile esitas kaitseminister Jaak Aaviksoo riigikaitse nõukogule kolm stsenaariumi, mis juhtuks meie kaitsevõimega, kui kaitsekulude osakaalu SKT-st vähendataks 1,75, 1,5 või 1,1 protsendini. Kaks viimast neist tooks kaitseministri hinnangul kaasa nii ajateenistuse kui ka reservõppekogunemiste ärajäämise, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

Endine kaitseminister ja Reformierakonna aseesimees Jürgen Ligi sõnul käis minister ajateenistuse ohusoleku välja oma valdkonna kaitseks.

„Kui meil oleksid sarnaselt riigikaitse nõukogule ka kultuuri- või sotsiaalkaitse nõukogud, siis võiksid täpselt samu sõnumeid edastada igast valdkonnast. Ei saa väita, et kaitseminister poleks eelarveläbirääkimistel konstruktiivne olnud, aga see (ajateenistuse katkemise rõhutamine – toim) on antud juhul kontekstist väljas sõnum,” arvas Ligi.

Tegelikult ei ole Ligi andmetel plaanis kaitsekulusid nii palju vähendada, et Aaviksoo kirjeldatud stsenaarium teoks võiks saada. Ligi arvates ei ole kaitseministeeriumi eelarve pooltki nii hullus olukorras, kui sotsiaal- või haridusministeeriumis.