Pöördumise üks algatajaid Maria-Kristiina Soomre ütles BNS-ile, et teisipäeva keskpäevaks oli pöördumisele, milles nõutakse vabastada Tallinna kunstigümnaasiumi direktor Märt Sultsi ametist, antud 82 allkirja. “Allakirjutanute seas on lisaks kunstiinimestele päris palju ajakirjanikke,” ütles ta.

Teiste seas on pöördumisele alla kirjutanud Marko Laimre, Rein Raud, Barbi Pilvre, Peeter Laurits, Harry Liivrand, Eha Komissarov, Marko Raat, Tõnu Kaalep, Mare Tralla, Allar Tankler, Mihkel Raud, Siim Nestor, Mart Ummelas, Urmet Kook, Sten A. Hankewitz ja Johannes Saar.

Soomre sõnul saadetakse selle nädala reedel pöördumine koos seni kogutud allkirjadega vastavatele ametiasutustele ära. Allkirju pöördumisele kogutakse kuni 10. septembrini.

Haridus- ja teadusministeeriumile, sotsiaalministeeriumile, Tallinna haridusametile, õpetajate liidule, avaliku sõna nõukogule, ajalehele Postimees, Õpetajate Lehele ja Tallinna kunstigümnaasiumi lapsevanematele adresseeritud pöördumise algatas grupp kunstiinimesi, kes nimetavad Sultsi Postimehes ilmunud artiklit üleskutseks sallimatusele.

Sults soovitas möödunud kolmapäeval ilmunud artiklis ühiskonnal võtta kategooriliselt eitav hoiak homoseksualistide suhtes. “Demokraatiale ei maksa neil siin apelleerida,” kirjutas ta.

Sults põhjendas seda muu hulgas eestlaste väljasuremise ja sellega, et kuna inimene on oma olemuselt loom, on tal kohustus liiki säilitada, kasutades kõiki olemasolevaid vahendeid selle põhieesmärgi saavutamiseks.

Pöördumise autorid nägid artiklis tõendit radikaalselt sallimatu mõtteviisi sagenemisest Eesti ühiskonnas ametlikult aktsepteeritud kõnepruugis.

Protestijad nimetasid koolijuhi seisukohti natsistlikust tõupuhtuse ideoloogiast tuletatud loosungeiks, millega vehitakse nii looduse, inimolemuse kui ka Eesti riigi ja selle haridussüsteemi nimel.

Nad nentisid, et rahvuslikkuse ideoloogia on noores Eesti ühiskonnas Lääne-Euroopaga võrreldes ajaloolistel põhjustel palju võimsamas positsioonis.

Pöördumise autorite arvamuse kohaselt tuleks Sults pedagoogi- ja koolijuhi kohustest tingimata vabastada ning nad kutsusid oma arvamuse toetuseks andma meiliaadressil yleskutsesallimatusele@hotmail.com allkirju.