Kiilasjääga kaetud kõnniteedel tatsajaid võis Tallinnas eile märgata liikumas äärmise ettevaatlikkusega. Täna hommikulgi vaatas tasakesi ja veidi uisusammul sammuv tallinlane kahtlustavalt hoogsal sammul astuvat kaaslinlast, kes, tõepoolest, väiksel kallakul libiseski, kuid õnneks tasakaalu tagasi sai ja usutavasti oma veast õppis.

Kõigil aga ei läinud nii hästi. Ootamatult tekkinud kiilasjää paistis paraku välja ka Tallinna kiirabi statistikas: eile kukkus libeduse tõttu pealinnas viis inimest, kellest kolm vajas ka haiglaravi. Arvestades, et terve nädala jooksul oli libedusega kukkunuile kaheksa väljakutset, siis oli eile kukkumisi jää tõttu tõepoolest rohkem. Sellest ka rõhutamine, et samasugune jää püsib ka täna ja ilmselt ka homme – ning ka mujal kui Tallinna kõnniteedel –, nii et liikluses tasub ettevaatlik olla.

Kui libedusega kukkumistest rääkida, siis neid on Tallinna kiirabi peaarsti Raul Adlase sõnul olnud ka 40 päevas (see oli umbes viis aastat tagasi), nii et sellega võrreldes polnud eile kuigi hull päev. Sel aastal on kõige enam kukkumisi ühe päeva jooksul olnud Tallinna kiirabi statistika järgi 20. jaanuaril, mil ööpäeva jooksul oli libedusega kukkumise väljakutseid kaheksa.

Eelmisel aastal oli aga ka päevi, mil kukuti rohkem kui kümnel korral. Näiteks novembris oli viiepäevane periood (3.–7. november), mil iga päev oli üle kümne kukkumise. „Järsk temperatuuri muutus. Hommikul vara tööle minnes, bussi pealt maha astudes,” kirjeldas Adlas olukorda, kus enamasti kukutakse.

Tavaliselt on kukkumise taga järsult tekkinud jää ning selle eelduseks omakorda temperatuuri kõikumine pluss- ja miinuskraadide vahel. „Kui libedus kestab väga pikka aega, siis inimesed kohanevad,” nentis Adlas. 6. novembril aga veel inimesed libedusega harjunud ei olnud – siis sai Tallinna kiirabi kukkunuilt suisa 19 väljakutset.

Inimesed pidamist otsimas