Esmaspäeval Tallinnas toimunud ühiskondliku leppe juhtorganite — foorumi eestseisuse ja sihtasutuse nõukogu — korralisel ühiskoosolekul oli arutlusel peaminister Andrus Ansipi ning majandusminister Edgar Savisaare üleskutsed laiapõhjalise dialoogi arendamiseks ühiskonnas, teatas Delfile sihtasutuse infojuht.

Ansip ja Savisaar on öelnud, et Tõnismäel pronkssõduri juures tekkinud konflikti passiks kõige paremini lahendama just Ühiskondliku Leppe Sihtasutus.

Koosolekul rõhutati, et ühiskondlik lepe on eelkõige Eesti pikaajaliselt arengust huvitatud valitsusväliste organisatsioonide ja kodanikuühenduste koostöövõrgustik.

Leppe sihiks on osapoolte seisukohtade teadvustamine, läbirääkimine ja kooskõlastamine ning selle alusel hinnangute ja ettepanekute kujundamine Eesti ühiskonna pikaajalise arengu võtmeküsimustes.

Lepe on neutraalne ja poliitiliselt sõltumatu valitsusväline võrgustik, mis osaleb Eesti arengu kujundamisel ning edendab oma tegevuse kaudu demokraatiat ja kodanikuvastutust Eestis.

Koosolekul nenditi samas, et viimastel nädalatel arenenud sündmused on väljendus Eesti ühiskonna ees seisvatest sügavamatest probleemidest.

„Ühiskondliku Leppe Sihtasutus kinnitab valmisolekut koostööks vabariigi valitsusega laiapõhjalise ühiskondliku dialoogi arendamiseks, mis aitaks kaasa täitevvõimu organite tööle ja otsustusprotsessile,” kommenteeris Ühiskondliku Leppe Sihtasutuse juhatuse esimees Andra Veidemann.

“On aeg vaadata asjadele palju laiemalt, kui nad täna meile paistavad. Ootame nüüd valitsuse ettepanekuid, et kooskõlastada optimaalne koostöövorm ning asuda viivitamatult selle rakendamisele.“