“Uudiskünnist ületava sündmuse eiramine ei viita sõltumatule ja vabale ajakirjandusele, vaid hoopis neljanda võimu kuritarvitamisele — häbitule teole, millele peaks oma hinnangu andma ajakirjanduse ühiskassa ehk pressinõukogu,” leiab Robert Lepikson SL Õhtulehe arvamusveerul.

10. jaanuaril esitleti Markko Märtini ja Eesti Autospordi Liidu ühisprojekti raames rallitiimi Subaru-E.O.S. Kohal olid projekti vedajad Markko Märtin ja Eesti Autospordi Liidu peasekretär Arno Sillat ning loomulikult õnnelikud noored piloodid Martin Rauam ja Rainer Aus koos nende käsutusse antavate tuttuute tehases ette valmistatud võidusõiduautodega.

Tulemata aga jäid enamik kirjutavat pressi ühes riigitelevisioon ja TV3. Milles asi, pärib Lepikson. Tema meelest oli tegemist ajakirjanike aktsiooniga Eesti autospordi vastu. Üritust boikoteeriti.

Lepiksonile jääb spordiajakirjanike aktsiooni põhjus arusaamatuks. “Kas tegemist oli sooviga ära panna loomu poolest mitte eriti lobisemishimulisele Märtinile või maksta kätte ühisprojektiga tegelejatele selle eest, et pilootide hulgas valiku tegemise aegu ajakirjanike pilli järgi ei tantsitud — intervjuude jagamise asemel tehti tööd?”

Puusse pandi igal juhul, leiab Lepikson. “Väikeste inimeste madalad kired pöördusid tegelikkuses mitte milleski süüdi oleva Eesti autospordi ja kahe noore piloodi vastu. Olen olnud 11 aastat Eesti Autospordi Liidu juhatuse liige ja midagi nii rumalat ei ole ma ajakirjanikke seoses autospordiga selle aja jooksul tegemas näinud,” leiab ta.

Tegelikkuses tehti väga rämedalt liiga noortele autosportlastele, kes on oma tee algul ja loodetavasti jõuavad kaugele, leiab Lepikson. “Nende esimesel tõsisel sammul autospordis sülitas Eesti ajakirjandus neile näkku ja näitas, et tal puudub igasugune professionaalne huvi Eesti autospordi vastu. See on ainus asi, mida tõestati. Mul on raske mõista, kuidas professionaalsed ajakirjanikud suudavad nii madalale langeda.”

Lepiksoni meelest on autoralli on Eestis kõige populaarseim spordiala. “Kui võrrelda näiteks EOSi rallit Otepää MK etapiga, tuleb tõdeda, et Märtin tõi kokku rohkem rahvast kui kõik meie tippsuusatajad koos oma maailma kolleegidega kokku.”

Poliitikuilt nõutakse pärast käki keeramist tagasiastumist, huvitav, mida peaks tegema ajakirjanikud, mõtiskleb Lepikson. Väidetavalt oli ettevõtmise eestvedaja maksumaksja palgalehel olev ETV ajakirjanik Marko Kaljuveer, kirjutab Lepikson. “ETV sporditoimetuse staaride Toomas Uba ja Raul Rebase kahvatu vari kodanik Kaljuveer peaks ilmselt vist valgustajaks hakkama. Mida aga tuleks teha suleseppadega, kes jätsid vastavalt kokkuleppele esitlusüritusele minemata, on toimetajate otsustada.”