Esmaspäeval ametlikult teenistusse võetav politsei- ja piirivalveameti lennusalga kolmas helikopter jõudis Eestisse juba möödunud aasta lõpus, teatas ühendamet.

Kohalejõudmisest möödunud aeg kulus lennuvahendi arvelevõtmiseks, õhusõidukite registrisse kandmiseks ja teiste vajalike protseduuride täitmiseks. Kopteri ostmist toetas Euroopa Liidu välispiirifond.

Politsei- ja piirivalveameti lennusalga kasutuses olevaid AgustaWestland-139 tüüpi helikoptereid kasutatakse eelkõige mere- ja maismaapiiri valvamiseks, otsingu- ja päästetöödeks, politseioperatsioonide julgestuseks ja ambulantslendudeks. Samuti on kopterite abil võimalik avastada merereostust, kustutada metsatulekahjusid ning vajadusel teostada kauba transporti väikesaartele. Kolmanda kopteri kasutuselevõtt tõstab oluliselt lennusalga võimekust merepiiri valvamisel ja valmisolekut väljakutsetele reageerimisel.

Esimese sama tüüpi kopteri sai piirivalve kätte 2007. aasta septembris, teise 2008. aasta lõpus.

Miks kahest kopterist ei piisanud?

“Kindlaksmääratud ajavahemike järel, vastavalt lennutundide arvule ja/või kalendripäevadele peavad lennuvahendid läbima korralise tehnilise hoolduse. See on vajalik lennuohutuse tagamiseks ning kestuselt on neid erinevaid: pikaajaline võib kesta kuni 5 nädalat ning lühiajalised hooldused, mille kestuseks on üks kuni kaks päeva,” selgitas lennusalga ülem Allan Oksmann Delfile sügisel.

Kuigi planeerida püütakse alati nii, et kaks kopterit ei oleks korraga hoolduses, tekib paratamatult viie nädala jooksul olukordi, kus mõlema kopteri tehniline korrastamine kattub.

“Selliselt, et viie nädala jooksul ainsat käigusolevat kopterit ei hooldataks, planeerida pole võimalik,” nentis Oksmann toona.