Lennuk jõudis Tallinna Pirita sadamasse esmaspäeval kümmekond minutit pärast keskööd, kuhu neid oli tervitama tulnud tuhandeid juubeldavaid inimesi. Lehvisid sinimustvalged lipud, tüdrukud kiljusid, inimesed tunglesid ja trügisid.

Pärast passikontrolli rivistus Lennuki meeskond kaile, kus inimesed tervitasid neid hurraa-hüüete ja rahvuslippudega, teatab Postimees.

President Lennart Meri pidas kõne, milles kiitis mehi Eesti au kõrgel hoidmise eest. Paraku jäi osal inimestel presidendi jutt kuulmata, sest võimendus oli halb. Meri reageeris hüüetele “kõvemini!” sõnadega: “Ega ma elektrik ei ole!”

Kapten Mart Saarso tänas rahvast sooja vastuvõtu eest.

Mereakadeemia rektor Jüri Lember andis purjetajatele üle graveeritud mälestustaldrikud. Kohe pärast Lennart Meri ning Tarmo Kõutsi õnnitluste vastuvõtmist ühines meeskond oma elevil sugulaste-tuttavatega. Tekkis embavate ja suudlevate inimeste summ.

Tüürimees Margus Kasteheina kaelas rippus pesamuna. Kõige rohkem lapsi oli vastas Kaido Kamal.

Vastuvõtupidu jätkus ööklubis Flamingo.

“Viimane lõpp on olnud kaunis väsitav, seda ei saa salata ja puhkus kulub ilmselt meile kõigile ära,” rääkis Lennuki madrus Tiit Pruuli pühapäeva õhtul Eesti Päevalehele.

Kapten Mart Saarso sõnul pole poolteist aastat asjata kulunud. “Igal juhul ei ole see aeg raisku läinud, pigem võib seda nimetada senise elu üheks kõige põnevamaks ajaks,” rääkis ta.

Lennuki meeskonna liige Tiit Riisalo ütles Delfi’le, et tänab kõiki inimesi, kes meeskonna reisi internetivahendusel jälgisid ja kõiki sponsoreid. Nii suurt toetust pole ükski mittetulundusühing Eestis varem saanud, teatas Riisalo tänulikult.

“See on suur vahe, kas ajad ümbermaailmareisil oma rida või leiab see ühiskonnas suuremat vastukaja,” ütles ta. Riisalo loodab, et jaht, mida neil laenude katteks müüa tuleb, jätkab seilamist Eesti lipu all ühiskonna heaks.

“See on unikaalne kaup, mille hinda on raske öelda,” ütles ta. “Ta on hästi varustatud ja vastu pidanud pika reisi. Sellega võiksid sõita merehariduskeskuse kadetid, kuid kardan, et riigil pole akadeemiale raha võimalik anda.”

Postimees Online’i teatel käivad huvilised Lennukit Pirita kai ääres pidevalt uudistamas. “Lennuk jääb kai äärde seisma arvatavasti veel kuudeks,” ütles Kalevi jahtklubi kommodoor Aare Kööp. “Jahi müümisest on juttu olnud, kuid midagi kindlat on veel vara öelda, pakkumisi pole veel tehtud”.

Riisalo sõnul ta teist sarnast reisi lähitulevikus ette ei võtaks. “Kunagi hiljem siis võib-olla ja oma perega,” arvas ta. “Siis planeeriks teistsuguse marsruudi. Siis läheks näiteks läbi Punase mere.”

Riisalo sõnul saaksid taolise ettevõtmisega hakkama kõik heas füüsilises vormis olevad inimesed. “Meist keegi polnud professionaalne meremees. Vaid kaptenil oli avamere sõidu kogemus. Jahil oli ka inimesi, kes vaid loetud tunnid on merel olnud,” ütles Riisalo. Riisalo sõnul on meeskonna poole pöördunud noored mehed oma plaanidega ja meeskonnal on selle üle väga hea meel.

Millega meeskonna liikmed nüüd tegelema hakkavad? Teiste plaanidest Riisalo rääkida ei taha, kuid endal on tal plaanis varem või hiljem tööle minna. “Paar nädalat puhkan. Katsun hea pereisa olla,” lisas ta rõõmsalt.

16. oktoobril 1999 sõitu alustanud Lennuk külastas 25 riigi 36 sadamat. Kokku läbiti 37 963 meremiili. Reisi patrooniks oli president Lennart Meri.reisi eelarveks oli 6.5 miljonit krooni.