Praktiline õppus on järg märtsis läbiviidud staabiõppusele,” ütles siseministeeriumi kriisireguleerimisbüroo nõunik Kevin Probert-Ehaver. „Kui märtsis harjutasid lennujaama, lennufirma, tervisekaitseinspektsiooni ja teiste asutuste esindajad sündmused läbi teoreetiliselt ning tegid otsuseid laua taga, siis neljapäeval toimuva harjutuse käigus mängitakse stsenaarium reaalselt läbi.”

Stsenaariumi järgi kurdavad lennureisi ajal mõned reisijad nohu, köha, palavikku ning peavalu. Selgub, et nimetatud grupp külastas hiljuti erinevaid linnu ja külasid linnugripi riskipiirkonnas. Ühe reisija seisund hakkab kiiresti halvenema, vahendas siseministeerium.

Stjuardess informeerib lennuki kaptenit pardal olevatest haigetest reisijatest, kes on viibinud linnugripi riskipiirkonnas. Lennuki kapten informeerib koheselt lennuliiklusteeninduse lennujuhti. Lennuki maandumiseni Tallinnas on jäänud 10 minutit ning informeeritud ametkonnad peavad olema võimalikult kiiresti valmis reisijad nakkusohtlikus olukorras vastu võtma.

Praktilise õppuse käigus harjutatakse läbi lennujaamas töötavate teenistuste käitumine gripiepideemia ohu korral, info edastamine ning erinevate ametkondade ja ettevõtete reaalne reageerimiskiirus. Samuti jälgitakse ohutusnõuetest kinnipidamist, tervisekaitsevahendite õigesti kasutamist ning nakatanud inimeste transportimist lennujaama territooriumil.

Õppusest võtavad osa Tallinna lennujaama, AS Estonaian Airi, maksu- ja tolliameti, piirivalve, kiirabi, politsei, AS Falck ning desinfitseerimisfirmade ja matusebüroo esindajad. Õppuse korraldaja on siseministeerium ning juht 25. mail Tallinna Tervisekaitsetalitus. Sündmus mängitakse läbi Tallinna lennujaama territooriumil, kus lennukit asendab 60kohaline buss ning reisijateks on Sisekaitseakadeemia kadetid.

Tallinna lennujaamas korraldatav õppus on üks osa riikliku valmiduse tõstmisest võitluseks gripipandeemiaga. Erinevates ametkondades läbiviidavad harjutused kulmineeruvad 2.-6. oktoobril siseministeeriumi poolt korraldatava kompleksõppusega PANDORA 2006, mille käigus kontrollitakse riigiasutuste valmisolekut tegutsemiseks gripipandeemia korral.