“Meil ei ole kantseleis praegu sellist võimalust, et presidendile eraldi suitsetamistuba sisse seada,” selgitas presidendi pressiesindaja Epp Alatalu SL Õhtulehele. “President suitsetab oma kabinetis edasi.”

Üldjuhul on nii, lisas Alatalu, et presidendi kantseleis suitsetatakse ühes kindlas ruumis. “Ja seda ka arvestatakse.”

Alatalu viitas tubakaseaduse paragrahvile, mille kohaselt omanik, valdaja või tööandja eraldab vajaduse ja võimaluse korral eraldi ruumi või ala suitsetamiseks. “Meie kantseleis aga sellist võimalust paraku pole,” lisas ta.

Tallinna linnavalitsuses ei muutu pärast tubakaseaduse jõustumist midagi. Pressiesindaja Kaido Padar sõnas, et nende majas töötab ülimalt sportlik seltskond. “Meil küll suitsuruume pole, meil on nii sportlik linnavalitsus,” rääkis ta. “Peaaegu polegi suitsetajaid. Mina pole majas küll kordagi näinud, et keegi suitsetab.”

“Valitsuse liikmed, kes suitsetavad, käivad pärast istungit Stenbocki maja rõdul,” kinnitas valitsuse pressiesindaja Priit Põiklik.

“Loomulikult on seal külm,” möönis Põiklik. “Ma ei arva, et suitsetajate elu tuleks teha võimalikult ebamugavaks, aga samas peab olema tagatud see, et mittesuitsetajad ei kannataks.”

Stenbocki majas on olemas ka eraldi soe koht suitsetamiseks: klaasustega galerii peahoones. “Seal on ventilaator ja radiaator ja oma töötajad võivad seal suitsetada,” ütles Põiklik. “Mujal küll ei tohi!”

Põikliku sõnul on Riigikantselei ametnike hulgas vähe suitsetajaid. “Meil on hulk noori töötajaid ja nad ei suitseta nii palju. Peaminister ei suitseta.” Ministritest suitsetavad vähem kui pooled.

“No sotsiaalminister Nestor tõmbab,” tunnistas Põiklik. “Keskkonnaminister Kranich, siseminister Loodus, majandusminister Pärnoja ei tõmba, vahel harva vaid. Välisminister Ilves on suhteliselt suur suitsetaja.”

Keldris, kus vaba aja veetmise koht, võib Põikliku sõnul suitsetada teisipäeviti, kui Stenbocki klubi koos käib. “Seal on ka üks eraldatud ruum, suures ruumis küll ei tohi.”