Eelmiste konverentside edule toetudes saab ka sel aastal Tallinnas näha mõjukaid praktikuid ja akadeemilisi eksperte ning olla tunnistajaks nende otsekohestele arvamusvahetustele, teatavad ürituse korraldajad.

Praeguse seisuga on oma osalemist kinnitanud Euroopa Komisjoni majandusvolinik Olli Rehn, Saksamaa Euroopa asjade minister Michael Link, Ameerika Ühendriikide asevälisminister William Burns, samuti Läti valitsusjuht Valdis Dombrovskis ja Leedu peaminister Andrius Kubilius. Konverentsil osalevad ka Läti välisminister Edgars Rinkēvičs, Rootsi välisminister Carl Bildt, Bulgaaria välisminister Nikolai Mladenov, Slovakkia välisminister Miroslav Lajčák, Soome Euroopa asjade minister Alexander Stubb ja Türgi välisminister Ahmet Davutoğlu. Oma osalemist on kinnitanud Leedu kaitseminister Rasa Juknevičienė, kutsutud on ka Norra kaitseminister Espen Barth Eide ja Tšehhi kaitseminister Alexandr Vondra. Ka tuleb konverentsile Iiri keskpanga president Patrick Honohan.

Ekspertidest osalevad konverentsil näiteks rahvusvahelise inimõigusorganisatsiooni Freedom House'i direktor David Kramer ning Ameerika Ühendriikide üks strateegilisi juhtivaid mõtlejaid, USA endine suursaadik NATO juures Kurt Volker, Müncheni julgeolekukonverentsi peakorraldaja Wolfgang Ischinger, tuntud prantsuse intellektuaal Guy Sorman, Venemaa-asjatundjatena hinnatud Bobo Lo ja James Sherr ning mitmed teised.

Erinevaid arutelusid ühendavaks teemaks on sellel aastal küsimus demokraatliku turumajanduse tulevikust. Euroopa ja USA majandussurutised, autoritaarse kapitalismi poolt pakutav konkurents, ühiskondade rahulolematus eliitidega, õhtumaade suhtelise osatähtsuse vähenemine maailma majanduses ja poliitikas – kõik see on toonud päevakorda küsimuse demokraatliku turumajanduse elujõulisusest ja jätkusuutlikkusest.

Konkreetsemalt on plaanis analüüsida Euroopa Liidu majandust ja liikmesriikide vahelisi suhteid, muutusi Venemaa ühiskonnas ja poliitikas, kriisiolukorda Süürias ning laiemas Lähis-Idas, presidendivalimisi USAs ning arenguid kübermaastikul, samuti heita pilk eeloleva NATO Chicago tippkohtumise päevakorrale.

Konverents algab Radisson Blu hotellis 11. mai õhtul kell 18 ning lõpeb 13. mai lõuna ajal. Konverents on inglise keeles.