Siseminister Tarmo Loodus kinnitas täna, et ta on kirjutanud julgestuspolitsei poolt valvatavate ja kaitstavate objektide nimekirja sätestavale korralduse eelnõule alla ning saatnud selle riigikantseleisse. “Valitsus ise otsustab, millal ta selle päevakorda võtab,” lisas Loodus.

Eelnõu muudab valitsuse korraldust 1999. aasta 19. oktoobrist, mis nägi ette ka ekspresident Lennart Meri Viimsi vallas asuva elamu valvamise. Looduse sõnul on nüüd objektide loetelust Meri maja välja võetud.

2002. aasta riigieelarves pole Meri maja valvamiseks raha ette nähtud, kuigi Lennart Meri esitas mullu valitsusele taotluse, milles ta soovib, et talle säilitataks aastas 434.000 krooni maksev elektrooniline ja mehitatud valve Viimsis. Valve summa pidanuks kajastuma presidendi kantselei eelarves.

Lennart Meri Rohuneeme kodu väravat valvab seni vahetustega viis meest, kellele palga maksmiseks kulub aastas 434.000 krooni. Lisaks politseinikule valvavad Meri Rohuneeme poolsaare tipus asuvat krunti ka presidendi kantselei kulul paigaldatud valvekaamerad ja liikumisandurid, mis registreerivad sisenemise 6,9 hektari suurusele maavaldusele.

Presidendi ametihüvede seadus näeb ette, et pärast ametivolituste lõppemist on riigipeal õigus saada oma kasutusse tööruumid, kasutada nõunikku ja sekretäri ning ametiautot ja autojuhiteenuseid. Vajaduse korral määrab peaminister presidendile pärast ametivolituste lõppemist kaitse.