Kultuurikomisjoni esimees, respublikaan Olav Aarna ütles ETV24-le, et patiseis võib olla lahendatav, kui Keskerakond esitaks mõne teise kandidaadi.

Keskfraktsiooni esimees Ain Seppik kommenteeris, et kultuurikomisjon või teised erakonnad ei saa otsustada, kelle Keskerakond peaks kandidaadiks esitama. Seppik viitas võimalusele, et neli kuud enne valimisi ei pruugi nad üldsegi enam oma kandidaati esitada.

Seaduse järgi valitakse ringhäälingu nõukogu liikmed viieks aastaks, kuid parlamendivalimiste puhul peab liikmelisuse kattuvuse uue riigikogu koosseisuga üle vaatama.

Kultuurikomisjon esitas esmakordselt Lengi kandidatuuri riigikogule kinnitamiseks kolme nädala eest, kuid võttis ettepaneku tagasi. Komisjon põhjendades seda toona sellega, et Lengil on töösuhe Kanal 2-ga, mis on seaduse järgi lubamatu.

Patiseis tekkis möödunud nädalal, kui opositsiooni ülekaaluga kultuurikomisjon esitas isamaaliitlase Andres Herkeli kandidatuuri, mis aga omakorda riigikogu poolt koalitsiooni häälte toel tagasi lükati.

Üheksaliikmelises ringhäälingunõukogus, millest viis kuulub riigikogulastele, jäi koht tühjaks pärast seda, kui Toomas Hendrik Ilves valiti presidendiks ja senine nõukogu liige Katrin Saks asus tema kohale Euroopa parlamendis.