„Samal ajal, kui andsin riigikogu saalis sotsiaalministrile üle arupärimist võimaluse kohta jääda ellu 1000-kroonise toimetulekutoetusega, tuli valitsusliit välja lubadusega tõsta toimetulekutoetust 1200 kroonini,” ütles Lenk. „Ilmselt sundis Delfi eksperiment valitsusliitu tulema välja sellise lubadusega.”

„1. oktoobrist kuni 1. novembrini oli mul võimalus osaleda sotsiaalses projektis 30 päeva 1000 krooniga, mille käigus pidin elama 1000 krooniga kuus,” ütles Lenk. „Ma pidin hakkama saama Eesti vabariigis kehtiva toimetulekutoetusega, mille piirmäär on praegu 1000 krooni kuus. Eksperimendi lihtsustamiseks arvestasin kokku vaid oma väljaminekud toidule, jättes kõrvale nn olmekulud, nagu näiteks pesemis- ja hügieenitarbed jne."

"Juba eksperimendi esimestel päevadel veendusin, et 1000 krooni on silmnähtavalt väike raha isegi kõige lihtsamaks toitumiseks. Inimene võib lubada vaid kõige odavamaid või soodusmüügi produkte, jäädes absoluutselt ilma näiteks organismile vajalikest vitamiinidest,“ nentis keskerakondlane.

Lengi sõnul selgub lihtsa arvestuse tulemusena, et Eestis elav inimene, kes saab riigilt toetusena 1000 krooni kuus, võib ööpäevas kulutada keskmiselt vaid 33 krooni.

„Selle eest peab ta saama söönuks, ostma seebi, pesupulbri, tualett-tarbed, käima juuksuris, maksma kinni transpordikulud, tasuma interneti ja mobiiltelefoni eest, mis on samuti muutunud igapäevasteks esmavajadusteks,” märkis Lenk. „Kõigele sellele võib Euroopa Liidu liikmesriigi Eesti kodanik kulutada vaid kaks eurot päevas. Minuga suhelnud välisajakirjanikud seda numbrit ja meie vaeste nii viletsat olukorda lihtsalt ei uskunud.”