Eesti lähiajalugu mäletab Lemberi sõnul veel seda, kui riigikogus madistas tublisti üle kümne poliitilise jõu ja valitsused vahetusid kiiremini, kui mõni mees jõuab sokke vahetada.

"Sellist aega me kindlasti tagasi ei taha. Samas oleme oma stabiilse demokraatiaga jõudnud tänaseks olukorda, kus kaks parempoolset kändu istuvad tuimalt oma kohal ja seda vaatamata sellele, et rahulolematus ühiskonnas on suur ja opositsioonierakondade reitingud ületavad stabiilselt valitsuserakondade omi. Neid ei kõiguta miski, sest matemaatiliselt on töötavaid alternatiive vähe," märkis Lember.

SDE tervitab poliitmaastiku elavnemist ja uute jõudude tulemist. Lember meenutas, et sotsiaaldemokraadid algatasid eelmise aasta lõpus riigikogus eelnõu, mille seadustamise korral oleks uue erakonna asutamine märksa lihtsam. SDE ettepaneku järgi võiks allapoole tuua erakonna asutamiseks vajalikku liikmete arvu ja alandada riigikogu valimiste eel makstava kautsjoni summat.

Veel käidi välja ettepaneku, et alla valimiskünnise jäävad erakonnad saaksid piisavalt toetust, et nad valimistevahelisel ajal pankrotti ei läheks.

"Ma ei näe mingit ohtu selles, et VIK ja Jaan Männik ning tema mõttekaaslased midagi planeerivad. Olen aru saanud, et mõlemad jõud on ennast deklareerinud pigem parempoolse poliitika ajajateks ja just sellel poliitika serval on vaja raputust, et väljuda stagnatsioonist. Pisut ettevaatlikuks peaks inimesi võimaliku loodava uue erakonna puhul tegema aga see, et seal tõmbavad justkui niite needsamad nimed, kes on ka enne parteisid asutanud ja neid võimule upitanud. Ja me teame, mis sellest sai," meenutas Lember.