“SARS-i Eestisse jõudmist me ei suuda vältida, seda ma ütlen teile kohe ära,” ütles siseminister Margus Leivo. Meedikute kinnitusel ei ole SARS seni Eestisse jõudnud. “Aga kui see riiki tuleb, siis oleme valmis, kuidas toimida. Paanikaks põhjust pole,” lisas minister. Leivo sõnul on palju nakkusohtlikumaid haigusi, kuid sellegipoolest on SARS-ile rohkem tähelepanu pööratud. “Arvestades, et inimesed reisivad palju ja neil on kontakte palju, siis peame olema valmis, sest oleme haavatavad,” kirjutab Eesti Päevaleht.

Valitsuse kriisikomisjon arutas kolmapäeval oma korralisel istungil, kuidas haiguse võimalikku levikut piirata ning milliseid institutsioone on vaja kaasata.

Tallinna Merimetsa nakkuskeskuse juhataja Kai Zilmer kinnitas, et neile pole ühtegi SARS-i-kahtlusega patsienti toodud. Tema sõnul on põhjust kõrgendatud tähelepanuks siis, kui haige on tulnud kriisikoldest.

Soomes kasutatakse SARS-i diagnoosi kinnitamiseks kiirteste. Eestis neid veel tarvitusele võetud ei ole, nende täpsust ja praktilisust uuritakse, ütles sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna juhataja Ain Aaviksoo. “Kui selgub, et nende kasutamine on põhjendatud ja võimalik, siis kaalume nende soetamist ka Eestisse,” lisas Aaviksoo.

Piirivalveameti staabiülem Aare Evisalu kinnitas, et piirivalve on küll varunud oma töötajatele näomaske, kitleid ja kindaid, kuid neid pole põhjust veel kasutusele võtta.

Eesti suursaadik Hiinas Mait Martinson kandis Eesti Päevalehele intervjuud andes näomaski ja ütles, et viiruslik kopsuhaigus SARS on osutunud ehmatusest suuremaks.

Tema sõnul on haigus saatkonna ja linna tegevusele pärssivalt mõjunud. Inimesed üritavad vältida suuri ostukeskusi ja ühiskondlikke asutusi. Ka reisivate inimeste arv on drastiliselt vähenenud. Kui Hongkongi kahe lennufirma igapäevane reisijate arv on 37.000-lt langenud 6000-le, siis see paneb mõtlema, lisas ta.

Suursaadiku sõnul on Hiinas umbes kümme eestlast ja nende kojutulekule pole takistusi.

Väidetavalt tuleb Pekingi lennujaamas rahvusvahelistele lendudele registreerimisel läbida seadeldis, mis mõõdab viie sekundiga reisija kehatemperatuuri. Kui see on alla 38 kraadi, saab inimene lennukisse ning edasine sõltub sihtmaast.