Võrdluseks vaktsineeris end terve eelmise aasta jooksul uuesti 1502 inimest ning 2017. aastal 373 täiskasvanut. Tänavu uuendasid leetrite vastu kaitset enim Harjumaa, Tartumaa, Ida-Virumaa ja Pärnumaa elanikud.

Sel aastal on aga rohkem ka leetritesse haigestumise juhtumeid. Kui mullu haigestus leetritesse kümme inimest, siis selle aasta esimese kolme kuuga on nakatunuid juba 11.

Terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna peaspetsialisti Irina Filippova sõnul näitab end taas vaktsineerinud inimeste arvu tõus, et eestlased võtavad Euroopas ja mujal maailmas aktuaalselt leetrite levikut tõsiselt ja astuvad enda ning oma pere kaitseks vajalikke samme.

„Leetrid on tagasi riikides, kus nad vahepeal olid juba kadunud – näiteks Ameerika Ühendriikides. Kuna leetrite sissetoomine Eestisse on Euroopas ja mujal leviva viiruse tõttu tõenäoline, on selle väga nakkava nakkushaiguse eest oluline kaitsta nii ennast kui oma lähedasi,“ ütles Filippova. Tema sõnul levivad leetrid üle maailma edasi, sest ajaga on vähenenud vaktsineeritute hulk.

Leetrite vastu vaktsineeritakse MMR vaktsiiniga, mille olemasolu reguleerib tervishoiutöötajate ja elanike nõudlus. Filippova kinnitas, et MMR vaktsiini tarneraskusi ees ei tohiks seista ning nõudluse kasvades saab vaktsiinivarusid pidevalt täiendada.

Täiskasvanutel on soovitatav leetritevastast vaktsiini uuendada, kui haigus on laialdaselt levima hakanud või kui reisitakse riiki, kus leetrid on probleem. Lisaks tuleks end leetrite vastu taas vaktsineerida nendel, kelle peres kasvavad alla üheaastased lapsed või kellel on tööalaselt oht haigestuda, samuti rasedatel ja immuunpuudulikkusega inimestel.

Leetrite tekitajaks on väga nakkav Morbilli viirus ning 100 vaktsineerimata inimesest haigestub kokkupuutel leetrihaigega 98.


Haigusnähtudeks on palavik, halb enesetunne, köha, nohu, silmasidekesta põletik, valgusekartus. Pärast haigestumist ilmub mõne päeva pärast nahale lööve, mis algab kõrvade tagant ning levib edasi näole ja kaelale. Palavik püsib lööbimise lõpuni.


Leetrite sagedasemad tüsistused on kopsupõletik, kõrvapõletik ja ajupõletik. Haigus võib lõppeda surmaga.


Leetrite läbipõdemine annab eluaegse immuunsuse.