Leedu välisminister Gabrielius Landsbergis teatas täna õhtul Twitteri vahendusel järgmist: "Hea Martin, hea Mart. Leedu, nii nagu Eestigi, taastas iseseisvuse inimeste demokraatliku tahte abil. Usaldus demokraatiasse ja tervesse mõistusesse aitas ehitada meie riigid tugevamaks ja lähedasemaks. Teie usk meie demokraatiasse aitab meil uskuda Teie tervesse mõistusesse."

Tänases "Räägime asjast" eetris liikus Helmede jutt abielureferendumi ja kohaliku omavalitsuste valimiste taustal taaskord Ameerika valimiste legitiimsuse üle kahtlemise suunas, mille najalt maanduti sujuvalt valimiste kritiseerimisega juba märksa lähemale: sel korral said koosa kaela ka Leedu ja Rumeenia. Peale selle leidis aset ka EL-i liikmesriikide noppimine "süvariigi poolt manipuleeritavate kreatuuride" kategooriasse, mille sekka mahtusid ka näiteks Holland ja Prantsusmaa.

"Mis toimus valimistel näiteks Leedus viimane kord: nii ilmselgelt läbipaistev süvariigi skeem, mis seal käivitati ja mis seal õnnestus läbi suruda," kirjeldas riigikogulane Mart Helme oktoobrikuus aset leidnud Leedu valimisi.

Kui Mart Helme ei pidanud USA valimisi ausaks, pidi ta siseministri toolilt lahkuma. Ükski valitsusliige pole veel avalikult teada andnud, kuidas reageeritakse geograafiliselt veel lähema liitlase demokraatia kahtluse alla seadmisesse.