Anušauskas ütles kolmapäevases pressiteates, et "võtab endale kogu vastutuse ja vabandab ekslikult mõistetud sõnade pärast, milles nähti süüdistusi eesti sõjaväelaste aadressil", kirjutab BNS.

"Ma ei andnud mingit intervjuud ega teinud selles küsimuses mingit avaldust, rääkimata avaldusest, mis süüdistab Eesti sõjaväelasi, ent ma võtan endale kogu vastutuse raadios toimunud diskussiooni käigus kiiruga öeldud sõnade eest ning kahetsen nende ebatäpset tõlgendamist," ütles Anušauskas.

Anušauskas ütles laupäevases usutluses raadiojaamale Žinių Radijas, et Rootsi lennuk ületas Leedu õhupiiri eestlaste vahetuse ajal Karmėlava õhuseirekeskuses.

"Üks väike eksimus otsustab palju. Minu arvates tehti siin viga, sest lennukid on radariekraanil ja nende kiirus tuvastatakse tehniliselt," seletas Arvydas laupäeval usutluses. Tema sõnul Rootsi lennukit ei tuvastatud ja temaga ei võetud ühendust, kuid anti välja märk "tuvastatud". Kui riiki oleks sisenenud lennuk "tuvastamata" märgiga, hakanuks tööle süsteem, mis saadab Šiauliaist hävitajad välja, kuid Rootsi lennuk oli märgistatud kui "tuvastatud".

Küsimusele, kes selles süüdi on, vastas ta: "Mis ma oskan öelda? See oli eestlaste vahetus ... Karmėlavas on eestlased, leedulased ja lätlased, ja oli eestlaste vahetus. Mis meie teha saame ... Me ei saa Eesti ohvitseridele midagi teha."

Leedu kaitsevägi teatas teisipäeval, et Leedu õhuseirekeskuse baltlastest meeskond pole vahetustesse jagatud rahvuse alusel, mistõttu ei saa Valgevenesse mängukarusid puistanud Rootsi lennuki piiririkkumist pidada eestlaste süüks.

4. juulil tungis Valgevene õhuruumi kahe rootslase juhitud lennuk, mis Minski lähistel heitis alla suure hulga langevarjudega mängukarusid üleskutsetega sõnavabaduse kaitseks. Pärast mängukarude allaviskamist pöördus lennuk Leedu kaudu tagasi Rootsi.

Vahejuhtum põhjustas Rootsi ja Valgevene vahel diplomaatilise konflikti, mis viis Rootsi diplomaatide lahkumiseni riigist.

Eesti saatkond hakkas sellest nädalast esindama diplomaatilisse konflikti sattunud Rootsit viisade väljastamisel Minskis.