Tõrvikurongkäik algas kella 15 ajal katedraali väljakult ja lõppes lõppes Škirpa tänava alguses Gediminase künka lähedal, kus Kaalep pidas EKRE häälekandja Uued Uudised teatel ingliskeelse kõne.

Oma kõnes nõudis Kaalep väljaande Defending History andmetel korduvalt „tuhandeaastast etnilist puhtust” Leedule, Lätile ja Eestile ning lõpetas oma kõne, karjudes täiest kõrist (portaali defendinghistory.com hinnang - toim) kaks leedukeelset sõna: „Lietuva lietuviams!” ehk „Leedu leedulastele!”.

„Kuna me oleme sada aastat vabad olnud, siis tuhat aastat veel rahvusriigina püsimist nii Eestile kui Leedule oli selle mõte,” selgitas Kaalep oma tõrvikurongkäigul peetud ingliskeelse kõne mõtet.

Neonatsi välimusega osalejaid Kaalep enda sõnul tõrvikurongkäigul ei märganud. „Seal oli igasuguseid erinevate rahvuslike organisatsioonide esindajaid. Leedus on see rahvuslike organisatsioonide pilt üsna mitmekesine ja kirju,” sõnas ta.

Tõrvikurongkäigu korraldajaid oli Kaalepi sõnutsi nii katoliiklikest organisatsioonidest kui ka erakonnast, millega EKRE-l on koostöö. „Ühtegi neonatsi ma ei näinud seal,” ütles Kaalep.

Kaalepi sõnul ei näe ta ka mingit võimalust, et EKRE-t ja Sinist Äratust võidaks Vilniuse tõrvikurongkäigul osalemise tõttu kuidagimoodi seostada neonatsidega. „Ürituse korraldajad olid viisakad inimesed, kes on Leedus ametlikult registreeritud partei esindajad ja osalejaid võib olla igal üritusel igasuguseid,” rääkis ta.

Küsimusele, kuidas ta kommenteerib tõsiasja, et lõpetas oma kõne hüüdlausega „Lietuva lietuviams!” ehk „Leedu leedulastele!”, mille korraldajad olid ametivõimudega kokkuleppele jõudmise nimel ära keelanud, vastas Kaalep, et tema sellisest keelust teadlik ei olnud.

Tõrvikurongkäik Vilniuses

Hüüdlause „Lietuva lietuvams!” näol on tegemist eelnevatel aastatel 16. veebruaril Kaunases toimunud tõrvikurongkäikude lahutamatu osaga, milleks on olnud ka haakristid ja muu natsisümboolika. Vilniuse tõrvikurongkäigu ajaks olid korraldajad selle hüüdlause skandeerimise võimude nõudmisel ära keelanud.

Ent ka Vilniuses toimunud tõrvikurongkäigul kanti suurt bännerit, millel olid kujutatud kuus Natsi-Saksa režiimile kaasaaitajat, kellest viis omakorda olid lähedalt seotud Leedus toimunud juudivastase terroriga.

Väljaanne Defending History on viimase kümne aasta jooksul jälginud neonatside marsse Balti riikide linnasüdametes, eriti aga neid, mis toimuvad Leedus iseseisvuspäevadel ehk 16. veebruaril Kaunases ja 11. märtsil Vilniuses.