Paet ja Lavrov arutasid Taanis Helsingøris Läänemeremaade Nõukogu välisministrite kohtumise raames toimunud kahepoolsel kohtumisel Eesti-Vene suhete seisu ja arenguid pärast nende viimast kohtumist 2008.a. detsembris. Käsitleti kahepoolseid majandussuhteid, viisapoliitikat ning mitmete töös olevate lepingute seisu, teatas välisministeeriumi pressiesindaja.

Mõlemad välisministrid hindasid positiivselt jaanuaris toimunud välisministeeriumide vahelisi poliitilisi konsultatsioone, kus põhitähelepanu all olid kahepoolsete suhete praktilised küsimused ja ametkondadevahelise suhtlemise tõhustamine. Juunis toimuvad Tallinnas Eesti-Vene välisministeeriumite konsultatsioonid Euroopa teemadel.

Välisministrid tõdesid, et kahe riigi kultuurisuhted on arenenud jõudsalt. „Kultuurikoostöö arengut peegeldab ka see, et tänavu jaanuaris, Vene Föderatsiooni kultuuriministri Aleksander Avdejevi visiidi ajal Tallinnasse, allkirjastati Eesti-Vene kultuurikoostöö programm aastateks 2009-2011,“ märkis Paet.

Urmas Paeti sõnul peab Eesti positiivseks, et Venemaa kõrvaldas veebruaris tekkinud vastuolu Eesti ja Venemaa rahvusvahelise autovedude kokkuleppega ja alates tänasest, 4. juunist kaob Venemaa poolt Eesti vedajatele ajutiselt rakendunud maanteemaks.

Minister Paet avaldas lootust, et peagi taaskäivitub kahepoolse transpordikomisjoni töö. „Eesti ja Venemaa kahepoolse transpordikomisjoni raames saaks arutada mitmeid lahtiseid küsimusi, näiteks Narva silla remont,“ märkis Paet. „Tallinn-Peterburi lennuliini avamine ja paremad transpordiühendused tuleksid kasuks nii inimestevaheliste kontaktide arendamisele, turismile kui ka ärisuhetele,“ lisas ta.

Viisapoliitikat käsitledes kinnitas minister Paet, et Eesti omalt poolt on teinud kõik, et lihtsustada piiriäärsete alade elanike elu senise piiriületuskorra lõppemise järel. „Eesti väljastab mitmekordseid mitme-aastase kehtivusega viisasid. Lisaks piiriäärsetele elanikele laieneb see uus liberaalne kord kõikidele Venemaa elanikele, kes Eesti viisat taotlevad,“ toonitas Paet kohtumisel. „Uue olulise lihtsustusena kaotab Eesti alates käesoleva aasta 30. juulist viisakutse nõude Eesti viisa taotlemisel,“ teatas välisminister. Paet avaldas lootust, et Venemaa leiab lähiajal võimalusi vastata omapoolsete sammudega, mis lihtsustaks nii piiri ääres elavate kui ka teiste Eesti kodanike liikumist.

Paet kinnitas kohtumisel ka Eesti valmisolekut viia lõpule ettevalmistused diplomaatilise kinnisvara kokkulepe ning pensionikindlustuslepingu sõlmimiseks.