„Kogu aruande analüüs näitab seda, milline oli Eesti elukvaliteet enne kui kriisi jõudsime. Aruanne näitab, milliste varudega Eesti kriisi sisenes ja milline on meie perede olukord ning rahulolu oma eluga, “ rääkis Lauristin Delfile.

Teiselt poolt näitavad kogutud andmed Lauristini sõnul väga selgesti, et majandusedu nimel pingutamise kõrval on elukvaliteediga seotud teemad jäetud tahaplaanile.

Nii on aruande valguses näha, et võrreldes teiste Euroopa maadega, on Eesti inimeste tervis väga halb. „Meie elulaad ei ole tervislik, meie lapsed on väga paljus tähelepanuta,“ rääkis Lauristin, lisades, et laste hulgas süvenevad mitmesugused ohtlikud nähtused nagu uimastid ja alkohol.

„Minu ettekande põhisõnum on see, et kõige halva kõrval toob majanduskriis meid tagasi elu põhiväärtuste juurde ja peaks sundima meid kõiki tõsiselt mõtlema selle peale, et mitte raha ei ole elus kõige tähtsam, vaid tervis ja lapsed,“ sõnas Lauristin.

Lauristini sõnul on Eestis alati nappus inimvarast. „Meid on nii vähe ja meil on igal alal vähe inimesi, vähe tarku inimesi, vähe hoolivaid inimesi, vähe harituid inimesi, vähe töökäsi ja lihtsalt vähe inimesi, seega on iga inimene väga väärtuslik. Just sellel taustal on eriti kurb, et kõik see, mis inimesse puutub on tagaplaanile jäetud võrreldes sellega, mis puutub elu materiaalsesse külge,“ ütles Lauristin.