Eestil tuleks ÜRO rassilise diskrimineerimise kõrvaldamise komitee arvates kaaluda avalike teenuste pakkumist kakskeelsena ja loobuda trahvimisest keeleseaduse nõuete rikkumise eest.

“Ma leian, et see ettepanek on halb,” rääkis Lauri Vahtre venekeelsele Delfile ÜRO ettepanekut kommenteerides. “Mulle tundub, et inimesed, kes sellise ettepaneku tegid, elavad teises maailmas, sest siis kaob kõik, mida me integratsioonipoliitikaga juba saavutanud oleme. Praeguseks liigub protsess veel heas suunas ning ma leian, et Eesti venelaste ja eestlaste vahel on head suhted.”

“Arvatavasti elavad ÜRO inimesed oma arusaamadega eelmises sajandis,” lausus Vahtre. “Nad võitlevad rassismi vastu, mida enam ammu kusagil pole ja mida Eestis pole kunagi esinenudki. Ka on situatsioon muutunud ning eesti keele küsimus ei ole enam nii terav kui 20 aastat tagasi. Meie ühiskond, eestlased ja venelased koos, on selle haiguse üle elanud.”

Igal juhul on Vahtre sõnul kakskeelne riik utoopiline idee. “Olukorras, kus meie väike riik asub suure Venemaa kõrval, ei mõjuks see stabiilsena. Ja kui me hakkame ametlikult kakskeelseks, siis me pöördume tagasi teelt, mille 20 aastat tagasi valisime. On oht, et eestlased ei suudaks sellega kohaneda ning tegelikkuses toimiks üks keel, mis ei ole eesti, vaid vene keel.”