Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut (EMHI) teatab oma koduleheküljel, et kõige palavam oli laupäeval Valgas, kus termomeeter kerkis 33,5 pügalani.

Maksimaalne õhutemperatuur oli laupäeval EMHI andmetel vahemikus 26,2 kraadi Ristnas kuni 33,5 kraadini Valgas. Minimaalne õhutemperatuur möödunud ööl 13,7 kraadi Kuusikul kuni 21,6 kraadini Vilsandil.

Pühapäevaks on aga ennustatud veel palavamat ilma.

Päevitamisel tasub olla ettevaatlik, sest UV-kiirgus Eestis ulatub sel nädalavahetusel 6,5ni või veidi ülegi, näitab Saksa ilmateenistuse veebilehekülg.

Kui UV-indeks ületab 5, peaks päevitamisel kindlasti ettevaatlik olema!

EMHI hoiatab, et 7.-11. juulini püsib sisemaal erakordselt kuum ilm, päevamaksimum tõuseb 30…34°C-ni. Tuleoht metsades suureneb kiiresti.

Tervisekaitseinspektsioon soovitab oma koduleheküljel seoses palavate ilmadega pöörata oma tervisele kõrgendatud tähelepanu ning võtta arvesse lihtsaid soovitusi.

Kroonilisi haigusi, nt kõrgvererõhutõbe ja südamehaigusi põdevatel inimestel tuleb olla ettevaatlik — sageneda võivad südameatakid, tõuseb vererõhk.

Kuumus ohustab veel ka kuni nelja-aastaseid lapsi ja üle 65-aastaseid täiskasvanuid, samuti ülekaalulisi.

Kuid kuumus võib kurnav olla ka täiesti tervetele inimestele, eriti juhul, kui kuuma käes on vaja teha füüsiliselt pingutavat tööd. Kõrge temperatuur, niiskus, tugev päikesekiirgus võivad põhjustada vedeliku ja soolade kaotust, ülekuumenemist, psüühika- ja vereringehäireid, infarktiohtu, päikesepõletusi jne.

Tervisekaitse soovitused

* Igal juhul tuleb kasutada päikesekaitsetooteid. Euroopa Komisjon soovitab valida tooted, mis kaitsevad nii UVA- kui UVB-kiirguse eest. Oluline on meeles pidada, et päikeskaitsetooted on vaid üks võimalus kaitsta end ultraviolettkiirguse eest,

* Vältige pikaajalist päikese käes viibimist keskpäeval, kui päikesekiirgus on kõige intensiivsem,

* Kandke päikese eest kaitsvaid riideid, peakatteid ja päikeseprille,

* Hoidke imikuid ja väikelapsi otsese päikesekiirguse eest,

* Vesi pakub UV-kiirguse eest minimaalset kaitset ning veest peegeldunud kiired võivad riski suurendada,

* Kuuma ilmaga tuleb vältida organismi vedelikukaotust, selleks jooge võimalikult palju vedelikku, soovitavalt mineraalvett,

* Ärge liialdage kohvi ja alkoholiga, sest need suurendavad vedelikukadu,

* Kandke avarat ja heledat riietust, mis ei lase kehal kuumeneda,

* Tuulutage tube, ärge jääge kauaks umbsetesse ruumidesse või suletud akendega autosse,

* Kuumal ajal tuleb piirata füüsilist tegevust.