Eesti loomakaitse selts palus Tartumaa veterinaarkeskusel alustada juhtunu suhtes väärteomenetlust mõned päevad pärast võigast vaatepilti pakkunud juhtumi avalikuks tulekut. Seejuures viitasid loomakaitsjad, et sigu pidanud Jampo SK OÜ-l oli täitmata jäänud seaduse nõue, et sundventilatsiooniga loomalautades peab õhuvahetuse tagamiseks olema tagavara- ja alarmsüsteem, kirjutab Eesti Päevaleht.

Loomakaitsjate ametlikule pöördumisele vastanud Tartumaa veterinaarkeskuse juhataja Anneli Kask märkis, et kuna Jampo SK OÜ sai õnnetuse tõttu enam kui miljon krooni kahju ning et üldiselt on see ettevõte väga eeskujulik loomakasvataja, ei pea keskus vajalikuks teda loomapidamisnõuete rikkumise eest lisaks karistada.

See põhjendus ajaski loomakaitsjatel harja punaseks. „Sigade hukkumise tagajärjel omanikule tekkinud varaline kahju ei saa välistada seaduse rikkumise eest vastutusele võtmist,” selgitas Heiki Valner loomakaitse seltsist. „Varalise kahju tekkimine on omaniku enda risk ning see ei ole süüteomenetluse raames käsitletav vastutusena.”

Kuna loomakaitsjad näevad Tartu veterinaarkeskuse töös puudusi, esitasid nad veterinaar- ja toiduameti peadirektorile Ago Pärtelile kaebuse, milles kordasid palvet alustada Jampo SK OÜ suhtes ikkagi menetlust.