Mittetulundusühingu Haridus- ja Kultuuriselts Läte poolt juhitava erakooli juht Anne-Lii Kerge selgitas Delfile, et avalduse saatmise põhjuseks on alates 2011. aasta 1. septembrist kehtima hakanud seadus, mis kohustab omavalitsusi, sealhulgas ka Tallinna linna, katma erakoolides õppivate elanike õppekuludega seotud arveid. Tallinna linna elanike registrisse kuuluvaid õpilasi on Lätte erakoolis hetkel 18 ning tasumata arveid on nende eest praegu umbes 10 000 euro eest.

"Tallinn vastas meile aga septembris 2012, et neile see seadus ei meeldi ja nemad ei maksa. Siis me juba läksime kohtusse. Oleme nüüdseks kaks aastat vaielnud kuni riigikohtuni välja ja iga aste on öelnud, et loomulikult on Tallinnal see kohustus," selgitas Kerge Delfile.

Erakooli juhi sõnul on nad kogu selle aja jooksul Tallinnalt saanud küll aegajalt raha, aga seda vaid erinevate survevahendite, näiteks kohtuotsuste ajendil.

"Me oleme mittetulundusühing ja meie õppemaks ei ole nii suur, aga meil on omad kulud katta. Tallinn käitub täiesti õigusvastaselt ja nad ei täida ei seadust ega ka kohtuotsust. Samuti on see ebaõiglane nende lastevanemate suhtes, kes on põhiseadusest tulenevat õigust kasutades otsustanud enda lapsed waldorfkooli panna. Kui Tallinnal oleks endal selline kool olemas, siis jah, siis võiks vaielda, aga neil ei ole seda," ütles Kerge.

Tallinna linna haridusküsimustega tegelev abilinnapea Mihhail Kõlvart pole Lätte kooli kohta esitatud küsimustele vastanud.

Detsembris saatsid Lätte lapsevanemad Tallinna haridusametile kirja, kus küsisid, millal Tallinn võlad tasub.

Haridusameti juhataja Andres Pajula vastas neile pika kirjaga, kus kirjutas muuhulgas: "Selgitame, et viidatud paragrahv kohustab riiki ja kohalikku omavalitsust pidama hariduse kättesaadavaks tegemise eesmärgil ülal vajalikul arvul õppeasutusi. Tallinna linn on koolipidamise kohustuse täitnud. Tallinna linna munitsipaalomandis olevates koolides on olemas koolikohad kõigile Tallinna linna registreeritud koolikohustuslikele lastele. Põhiseadus ei kohusta kohalikku omavalitsust pidama ülal erakoole. Kuna põhiseadus annab lapse hariduse valikul otsustava sõna vanemale, olete seda õigust kasutades otsustanud eraüldhariduskooli kasuks ning ei kasuta Teie lapsele Tallinna linna üldhariduskoolis ette nähtud õppekohta. Samas on munitsipaalkooli õppekoht Teie lapsele olemas ja seadusest tulenevalt on Tallinna linn kohustatud seda õppekohta ka rahastama ja viivitamata tagama, kui näiteks eraüldhariduskool peaks tegevuse lõpetama või muutuvad Teie majanduslikud võimalused."

"Vaatamata sellele, et Tallinna linnal puuduvad eelarves tegevuskulude kandmises osalemise jaoks vahendid, mõistab Tallinna linn eraüldhariduskoolide majanduslikke raskusi, mida riik on oma tegevusega põhjustanud ning Tallinna linn püüab eraüldhariduskoolide tegevuskulude katmises osaleda teiste kohustuste arvelt. Nii on Tallinna linn 2013. aasta tegevuskulude eest esitatud arveid tasunud 3. jaanuaril 2014."

Kool esitas prokuratuurile taotluse, kus paluti kontrollida, kas Tallinna linna ametnike tegevuses võib olla süüteokoosseis.

Põhja ringkonnaprokuratuuris registreeriti 20. jaanuaril kuriteoteade, milles Tallinna linnale heidetakse ette seda, et nad ei täida halduskohtu otsust ja erakooliseadust. Prokuratuur avalduse põhjal kriminaalmenetlust ei alustanud, sest seal polnud andmeid ühegi karistusseadustikus sätestatud kuriteo kohta. Eestis on teatud juhtudel kriminaalkorras karistatav ainult kriminaal- ja tsiviilasjades tehtud kohtulahendite täitmata jätmine.