Läti antifašistlik komitee (LAK) andis Eesti kolleegidele piiril üle sümboolse igavese tule ja pärjad Tallinna sõjaväekalmistul asuva pronkssõduri juurde asetamiseks, teatas üks aktsioonis osaleja - Öise Vahtkonna tegelane Mark Sirõk Eesti vene kogukonna infoportaalile Baltija.

Sirõki sõnul paigutatakse sümboolne tuli täna kell 12 pronkssõduri jalami juurde ning sellega tähistatakse "Tallinna hitlerlikest okupantidest vabastamise" 65. aastapäeva, mis on täna, 22. septembril.  

Samal ajal asetavad pronkssõduri jalamile ja langenud punaväelaste haudadele lilli ning pärgi ka Vene Föderatsiooni erakorraline ja täievoliline saadik Nikolai Uspanski ning veteraniorganisatsioonide liikmed. Ausamba juurde pannakse välja ka auvalve.

Eile saatis Mustamäe reaalgümnaasiumi abiturient Sergei Metlev Uspenskile kirja, milles ta avaldas nördimust suursaadikule kavatsuse kohta Nõukogude võimu taaskehtestamise päeval pronkssõduri jalamile pärjad asetada.

Selle asemel kutsus ta Vene saadikut üles asetama pärga ka Vabadussõja võidusamba juurde, et rõhutada sellega uue demokraatliku Venemaa väärtusi, mis on vaba kommunistlikkust ikkest ja piisavalt tugev, et tunnustamaks minevikuvigu.

Vesti TV video Tallinna "fašismist vabastamisest"