Ühispöördumises viidatakse ÜRO lapse õiguste konventsioonile, mille kohaselt on riik kohustatud igas lapsi puudutavas küsimuses seadma esikohale lapse huvid.

"Eesti sotsiaalpoliitika üks eesmärke on lastega perede vaesuse vähendamine. Rahalised toetused ja peredele pakutavad teenused on vahendid millega seda saavutada. Lastega peredele tehtavatest sotsiaalvaldkonna kulutustest on enamus rahalised ning teenuseid pakutakse vähe. Peretoetused sõltuvad üha enam leibkonna sissetulekust ning vanemate varasemast töötasust, mistõttu peredele suunatud rahalistest toetustest aina väiksem osa läheb vaesemates peredes elavatele lastele ja üha suurem osa läheb juba niigi paremal järjel elavatele lastele," seisab pöördumises.

Pöördumise autorid heidavad valitsusele ette, et peretoetused keskenduvad käesoleval ajal paraku peamiselt lapse sünnile. "Statistika näitab, et 2008. aastal olid vanemahüvitise kulud juba suuremad kui kõik ülejäänud peretoetused kokku."

Samuti on tänaseks lõpetatud koolitoetuse maksmine peredele ning ei maksta enam mitmelapselises peres lapsehooldustasu kui vanem saab vanemahüvitist ning lõpetati tasulise isapuhkuse maksmine.

"Nüüd on valitsuses arutelu all igakuise lapsetoetuse maksmise ja tasuta koolilõuna jaotamise lõpetamine. Kõik lapsed on võrdväärsed ja neil on õigus võrdsele kohtlemisele. Seega arvame, et igal lapsel on õigus riigipoolsele toetusele ning erilist tähelepanu tuleb pöörata erivajadustega ja vaesusriskis lastele. Universaalne peretoetuste süsteem toetab põhimõtet, et iga laps on väärtuslik, vähendab ebavõrdsust ning hoiab ära laste sildistamise.

Oma olemuselt on universaalne peretoetuste süsteem ennetav ning tõhusaim viis vaesuse vähendamiseks, suurendades lastevanemate motivatsiooni töötada ja aidates seeläbi pikemas perspektiivis vähendada ka töötust. Otsesed kulud eelmainitud toetusele on küll suuremad, kuid kulud administreerimisele palju väiksemad. Igakuine lapsetoetus toetab last terve lapseea vältel ning aitab vanemal lapsega seonduvaid kulusid planeerida pikemas perspektiivis.

Leiame, et universaalne lapsetoetus peab säilima, kuna see aitab perel toime tulla ka majanduslikult keerulises olukorras ning toetab töötamist ja sündimust.

Samuti tekitab meile muret tasuta koolilõuna kaotamise idee. Põhiharidus on Eestis kohustuslik ja tasuta. Paljudel vanematel ei ole võimalik lastele anda taskuraha toidu ostmiseks. Koolitoit on nendele lastele ainus soe toidukord päevas. Koolitoit aitab kaasa tervislike toitumisharjumuste kujundamisele ning on hea võimalus kaitsta lapsi rämpstoidu eest. Eesti riik on paljudele arenenud riikidele eeskujuks tervisliku ja kõigile lastele suunatud koolitoidu finantseerimisega.
Leiame, et tasuta tervislik koolilõuna on vanemaid toetava meetmena vajalik ning laste tervise seisukohalt ülioluline."

Pöördumisega on ühinenud 23 liitu ja mittetulundusorganisatsiooni.