„Tuleb rääkida sellest, milline on pedofiilide ohtlikkus ühiskonnale. See vägivald on ühiskonnale ääretult ohtlik. Sellesse tuleb tõsiselt suhtuda,“ ütles lastekaitse liidu juht Alar Tamm Delfile.

„Lastekaitse liit on teinud ettepaneku, et selliseid tegusid käsitletaks, kui esimese astme kuritegu. Pedofiilide osas tuleb rõhutada kahte asja, et nad vajavad ravi ja väga tugevat järelevalvet,“ lisas ta.

Toomas Meola vabastati vanglast ennetähtaegselt ning prokuratuur kahtlustab, et ta asus seejärel uuesti tegutsema.

„Need inimesed, kes on sellise kuriteo korda saatnud, on ohtlikud aga selline enneaegne vabastamine võib olla tingitud eelkõige sellest, et kinnipeetava käitumine seda lubab. Sellist otsust tuleks aga väga tõsiselt enne kaaluda ja (kui otsustatakse ennetähtaegselt vabastada – toim) tuleb kaasata ravi,“ ütles Tamm.

Pedofiilide nimekiri internetti?

Kas pedofiilide lastest eemale hoidmiseks ei võiks nende jaoks kehtestada lähenemiskeeldu õppeasutustele? Näiteks kui teada-tuntud pedofiil jõlgub kooli või lasteaiale lähemal kui teatud arv meetreid, siis tuleks tal tegemist politseiga.

Tamme sõnul on kõige suurem probleem eelneva kirjelduse juures see, et kuidas seda kontrollida.

Pedofiilide puhul on tema hinnangul vaja ravi ning nende kohta käiva informatsiooni jagamist – näiteks lasteasutuse juhil on olemas võimalus kontrollida töötajate tausta.

Täiesti avalik pedofiilide register, tekitab Tamme sõnul kahetisi mõtteid, sest inimene võib-olla tõesti tahab end parandada ja siis ei pruugiks see kasuks tulla.

„Teemat on arutatud, kuid pigem on jäädud seisukohale, et see info peab olema praegu kättesaadav lasteasutuste töötajatele,“ lisas ta.

Pärast ennetähtaegset vabanemist 2008. aastal leidis kunagine tuntud ajakirjanik ja reklaamiärimees Toomas Meola, (varem Toomas H. Liiv) endale veel ühe ohvri ning astub taas pedofiilia eest kohtu ette.

Põhja ringkonnaprokuratuurist öeldi Delfile, et süüdistuse järgi on Meolal otseselt üks ohver, kannatanu privaatsuse nimel prokuratuur juhtumi kohta rohkem infot anda ei saa.