Politsei tuvastas lapse ema, 25aastase naise, kelle kinnitusel ei ela nad tegelikult garaažis. Naine tunnistas politseile, et tarvitab narkootikume.

Ka Kristiine linnaosa sotsiaalhoolekande osakonna juhataja Eerika Rahuoja sõnul on väited lapse garaažis elamisest liialdatud. Lapse ema väitis sotsiaalosakonnale, et perel on sissekirjutus Tallinna kesklinnas.

Samas ei ole Kesklinna valitsuse lastekaitse osakond lapse emaga veel kontakti saanud. “Kui ta meiega kontakti ei võta, siis me hakkame teda otsima,” kinnitas lastekaitse vanemspetsialist Katrin Rannaste, kelle sõnul on tema tööpraktikas esmakordne juhus, et laps garaažist leitakse.

Sünnitusmaja edastab info lastekaitsele

Delfi uuris Ida-Tallinna keskhaigla sünnitusmaja sotsiaalametnik Marika Lassilt, mida näeb ette tavaline protseduur, kui tekib kahtlus, et sünnitaja ei pruugi lapsele turvalist kasvukeskkonda pakkuda.

„Sünnitusmaja edastab info elukohajärgsele lastekaitsetöötajatele,“ selgitas Lass. „Meil on pääs rahvastikuregistrisse ja kui ema ka elukoha suhtes valetab, tuleb see vale suhteliselt kiiresti välja.“

Sotsiaaltöötaja kinnitusel on sünnitusmaja arstid väga nõudlikud ning ei lase perekonda enne haiglast välja, kui lastekaitse on kohal käinud. „Kui arstid soovivad, teeb lastekaitse enne pere sünnitusmajast lahkumist kodukülastuse,“ sõnas ta. „Kui on tegu näiteks alaealise sünnitajaga, siis ta kindlasti ei lahku enne haiglast kui oleme kontakti saanud sünnitaja vanematega. Arstid tänapäeval nõuavad väga konkreetset taustauuringut.“

Lassi sõnul on sünnitusmaja arstid poolenisti nagu sotsiaaltöötajad ning vähimagi kahtluse korral nõuavad lastekaitse poolt kodukülastust. „Meie arstid soovivad väga seda infot saada, kuhu see laps läheb.“

Samas tuletas Lass meelde, et lastekaitseseadusest lähtuvalt on iga inimese kohus anda vähimagi kahtluse korral, mil tundub, et laps on ohus, sellest teada lastekaitsele.