„Ma olen kindel, et on inimesi, kes sünnitavad selleks, et nad soovivad raha,“ rääkis Vatman Vikerraadio saatele „Uudis+“. „Ja on lapsi, kes sünnivad peredesse, kus lapsi ei soovita.“

Vatmani sõnul jäävad lapsed tavaliselt hooletusse, kui pere on vaesuses või neil on muud sotsiaalsed probleemid. „Lihtne asi nagu mustus või hooldamatus paistab välja, kõik muu on varjatum,“ tõdes Vatman.

Vatman rääkis, et kui lastehaiglas on lapsed, kes näiteks ei suhtle eakohaselt, siis haiglas tegelevad nendega psühholoogid ja logopeedid.

Ka ühiskond ja arstid oskavad tema sõnul järjest rohkem märgata hoolduseta lapsi. „Kui lastehaiglast käib läbi probleemne laps, siis me anname tema kohta info edasi kohalikule sotsiaaltöötajale,“ rääkis Vatman.

Sotisaaltöötajad ja lastekaitsetöötajad peavad märkama ja Vatmani sõnul märkavadki hooldamata lapsi, aga enamasti just linnades on nad väga ülekoormatud.

„Tekib küsimus, kuidas see info sotsiaaltöötajani jõuab, aga kui ei jõua, siis ongi küsimus, kuidas me jõuame nende halvasti hooldatud lasteni,“ kõneles Vatman. Ta lisas, et isegi siis, kui meil oleks rohkem lastekaistetöötajaid, jäävad ikka need momendid, kus info liikumine on takistatud.

Vatmani sõnul on probleemiks just need lastega pered, kes vahetavad tihti elukohti, siis nad kaovad sotsiaaltöötajate eest ära.

„Probleem on see, et kui tegemist on noorte emadega, kes võtavad lapse ja kolivad järgmisesse üürikorterisse või elukaaslase juurde,“ rääkis haigla sotsiaaltöötaja. „Nende ringi liikumine ja mitte kuhugi kuulumine on probleemiks.“

Täna vapustas avalikkust Sulev Vedleri lugu Eesti Ekspressis neljast lapsest, kes elasid mustuses ja alatoitumuses. Praegu asenduskodus viibivate laste vanemad tahavad, aga lapsi enda juurde tagasi.

„Kui meil oleks piisavalt toetussüsteeme, mis tagaks vanematele lastekasvatamise võimalused, siis nad võiks minna vanemate juurde tagasi, sest alati on lastele vanemate juures parem,“ leidis Vatman ja lisas, et selle juhtumi puhul on ohufaktoreid pigem rohkem ja vanemad ei peaks oma lapsi tagasi saama.