„Õudseid juhtumeid on – olen ravinud mädase meningiidiga 6kuust imikut, kelle vanemad on varasemalt keeldunud vaktsineerimisest,“ ütles lastearst Eda Tamm. „Need on antroposoofilise eluviisiga inimesed, kes eelistavad sünnitada kodus küünlavalgel. Nad on olnud ja jäävad alati. Õnneks see meningiiti põdenud laps paranes hästi ja inetu on sellises olukorras vanemaid ka parastada. Muidugi me rääkisime vanematega. Kahjuks jäi ka selle haigusloo põhjal mulje, et ma ei suutnud vanemaid ümber veenda. Kokkuvõttes häirib mind see, et meedias võtavad sõna tuntud inimesed, kes ütlevad, et jätavad oma lapsed vaktsineerimata.“

Eda Tamme sõnul on Eesti vaktsineerituse hõlmatus on suhteliselt hea. „Jah, meie enda seis hetkel on suhteliselt hea, aga kui me vaatame poliitilist situatsiooni – sõjad ja suur rahvaste rändamine – siis peame aru andma, et sellistes oludes laguneb mitmel pool meditsiinisüsteem ja tekib palju vaktsineerimata lapsi. Ja nendes situatsioonides tekib palju haiguskoldeid. Me peame sellele mõtlema, kuidas olla valmis,“ rääkis Eda Tamm.

„Eesti murekoht on ehk see, et meil on ka vaktsiine, mis ei ole riiklikus kalendris. Nii pneumokoki- kui gripivaktsiin on ka riskigruppidele tasuline. Ma sooviksin, et selles osas oleks riigilt toetus, et riskigrupid saaks vaktsineeritud,“ rääkis Eda Tamm.

Ümarlaual osalevad ning vaktsineerimise teemat avavad:

Helen Mülle, Lääne-Tallinna Keskhaigla nakkusarst
Tiiu Aro, Terviseameti peadirektor
Martin Kadai, Sotsiaalministeeriumi rahvaterviseosakonna nõunik
Irja Lutsar, Tartu Ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia ja viroloogia professor
Riho Tapfer, Ravimitootjate Liidu esindaja
Eda Tamm, pediaater
Liina Kersna, lapsevanem
Olga Sadikova, Terviseameti Gripikeskuse peaspetsialist
Irina Filippova, Terviseameti Nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna peaspetsialist
Ott Laius, Ravimiameti ravimiohutusosakonna juhataja

WHO Euroopa immuniseerimise nädala raames toimub üritusi üle Euroopa 24.–30. aprillini. Eestis läbiviidava immuniseerimisnädala hüüdlause on Vaktsineeri. Kaitse. Enneta. Immuniseerimisnädalaga soovitakse meelde tuletada, et immuniseerimise eesmärk on ennetada haigusi ja kaitsta inimelusid.