Internetis levib üleskutse annetada raha 9-aastase Dima Smirnovi raviks, kes pärast imikueas tehtud vaktsineerimist põeb raskekujulist lastehalvatust. “Saatuslikuks sai Dimale 6. elukuul tehtud tavaline vaktsineerimine. Lapse nõrgestunud organism ei suutnud temasse viidud vaktsiiniga hakkama saada ja tulemuseks oli sügav puue lastehalvatus. Dima ei suuda iseseisvalt istuda, käia ega esemeid kätte võtta,” kirjeldab poisi ema.

Poiss saab küll Eestis massööri ja logopeedi ravi ning talle tehakse nõelravikuure, ent vanemate sõnul päästaksid Dima üksnes Venemaal tehtavad kulukad operatsioonid ja sellele järgnev mitukümmend tuhat krooni maksev taastusravi.

Sellist summat Smirnovide peres ei leidu, kuna töötab ainult isa, seetõttu pöörduvad Dima vanemad annetajate poole.

Dima vanemad pole haigekassa poole pöördunudki

Haigekassa pressiesindaja Evelin Koppel ütles Delfile, et haigekassale pole üheksa aasta jooksul laekunud ühtegi taotlust Dima Smirnovi ravi rahastamiseks Venemaal.

“Haigekassa nõukogu liikmena võin väita, et ühegi lapse ravi — siin kodus ega vajadusel ka välismaal — ei ole jäänud tegemata raha puudusel,” rõhutas lastearst Lagle Suurorg Delfile.
“Ema algatust raha kogumiseks ei pea ma õigeks,” lisas ta.

Lagle Suurorg, kelle allkiri on Dima Smirnovi haiguse kirjelduse lisatud dokumentidel, ütles, et tema allkiri on seal üksnes kui sotsiaalkindlustusameti arst-ekspert, kui lapsele oli määratud puue.
“Kui Dima emal on pretensioone, siis on tal vaja pöörduda sotsiaalministeeriumi ravikvaliteedi komisjoni poole avaldusega,” selgitas ta.

Suuroru sõnul on Dima vanematel võimalik saada sotsiaalkindlustusest kuni 20 000 krooni rehabilitatsiooniteenuste osutamiseks, millele lisanduvad igakuised lapse ja vanema toetused. “Kui ta soovib ravi, siis on tal vajalik pöörduda Eesti haigekassa poole, kes küsib juba raviarstide käest arstlikke dokumente jmt,” selgitas Suurorg.