Seega oli vanema poolt makstava lasteaiatasu vahe 2009. aasta alguses erinevates omavalitsustes ligi 44-kordne. 2008. aastal oli vahe 35-kordne, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

Kalliduselt järgnevad Viimsi vallale Rae vald, Kuressaare linn, Tallinn, Tartu ja Pärnu. Kõigis teistes omavalitsustes jääb lasteaiatasu lapse eest alla 800 krooni kuus. Umbes veerandis linnades jääb tasu 600-700 krooni vahele lapse kohta ja umbes veerandis maavaldades 400-500 krooni vahele.

2009. aasta alguses oli Eestis kolm valda, kus vanemad ei pidanud lapse päevahoiu eest üldse maksma – Kolga-Jaani, Rannu ja Helme.

Eesti lastevanemate liidu juhatuse esimees Enn Kirsman ütles, et võimalused ja vajadused on lasteaedades erinevad ja lasteaiatasu ei saagi olla igal pool võrdne, samas peaks see siiski olema võrreldav. "Kui ühes lasteaias käib 20 last ja teises 200, siis ilmselgelt on omavalitsuse kulutused erinevad," märkis Kirsman. "Kui Viimsi on kõige kallim, siis ma eeldan, et nad on sinna ka teistest rohkem raha investeerinud," lisas ta.

Linnades maksis lapsevanem möödunud aastal ühe lapse eest keskmiselt 606 krooni ja valdades 439 krooni kuus. Seega, kuigi maal on lasteaiamaks vanema jaoks tõusnud, jääb see keskmiselt siiski odavamaks linna tasust.

Kuigi lastevanematele esitatavad arved aina kasvavad, tasuvad nemad siiski vaid kümnendiku lasteaia ülalpidamisega seotud kuludest ning valdav osa on omavalitsuse kanda. Keskmiselt investeeriti kohalikku lasteaeda mullu 4769 krooni kuus ühe lasteaias käiva lapse kohta, sellest oli omavalitsuse omavahendeid 4007 krooni lapse kohta.

Seega suurenesid aastaga kogukulutused laste päevahoidu ligi 26 protsenti ehk 991 krooni võrra ja kohaliku omavalitsuse poolsed kulud lapse kohta 20 protsenti ehk 666 krooni võrra. Kõige kiiremini kasvasid laste toidu (35 protsenti) ja palgakulud (30 protsenti).