Samuti tunnistas kohus põhiseadusevastaseks Rae vallavalitsuse määruse, mille järgi eraldatakse vallas lasteaiakohti üldjärjekorra alusel.

Kohus leidis, et koolieelse lasteasutuse seaduse järgi on kohalikul omavalitsusel kohustus võimaldada lapsel käia piirkonnajärgses lasteaias, mitte võtta lapsi lasteeada järjekorra alusesl. "Kohaliku omavalitsuse õigusaktid peavad olema kooskõlas kõrgemate õigusaktiga, ent Rae vallavalitsuse määrus on koolieelse lasteasutuse seadusega vastuolus," ütles Tallinna halduskohtu ja ringkonnakohtu pressiesindaja Anneli Vilu Delfile.

Kohus algatas ka põhiseaduslikkuse järelevalve menetluse, mille käigus peab riigikohus kujundama lõpliku seisukoha Rae vallavalitsuse määruse osas.

Rae vallavanem Mart Võrklaev ütles Delfile, et Rae vallas on lasteaia järjekorras on ootamas üle viiesaja lapse ning kui kohtuotsuse järgi panna lapsi lasteaiajärjekorra väliselt lasteaeda, on see ebavõrdne ülejäänud vanemate osas, kes on lasteaiajärjekorras eespool.

Mis saab, kui kõik hakkaksid kohtu kaudu lasteaiakohta nõudma?

"Kui anda signaal, et kohtuotsusega saab lasteaiakoha väljaspool järjekorda esimese vaba koha arvelt, siis mis saaks juhul, kui kõik lapsevanemad kohtusse pöörduks ja samuti teistest enne kohta nõuaks? Kuna kõigile kohe kohta pakkuda ei ole, jõuaksime ikkagi järjekorrani ning kas siis oleks järjekorra aluseks kohtuotsuste jõustumise kuupäevad?" sõnas Võrklaev.

Võrklaeva sõnul ei ole võimalik maksimaalselt täidetud rühmadese lapsi jõuga juurde panna. "Paraku ei ole kohus mõistnud seda, et lasteaiakoht ei ole mingisugune abstraktne väärtus, vaid reaalselt eksisteeriv koht lasteasutuses."

Hetkel on Rae vallas ootejärjekorras ligikaudu 520 lasteaiaeas last, kes vajaksid lasteaiakohta kohe, uusi kohti on plaanis 2014. aastal juurde luua 420. "Siis jääks 100 kohta puudu, aga puudujääki ei teki, sest lasteaedadest läheb 190 last kooli. Peame arvestama võimaliku nõudluse kasvuga, sest noorte perede tulemine Rae valda on jätkuv, kuid samas loodame meil on kindel plaan tagada 2014. aasta lõpuks tagada kõikidele Rae valla lastele lasteaiakoha," sõnas Võrklaev.

"Kohtade juurde loomisega oleme tegelenud pidevalt, 2013. aastal rajasime juurde 336 lasteaiakohta," lisas vallavanem.

Vald võib kohtuotsuse edasi kaevata 30 päeva jooksul.

Eelmise aasta 7. novembril   kirjutas Eesti Päevaleht analoogsest juhtumist, kus Rea valla elanik Timo Tintse kaebas oma koduvalla lasteaiakoha puudumise tõttu kohtusse ning ka nemad võitsid. Kohus leidis, et Tintsel on õigus vallalt oma lapsele lasteaiakohta nõuda, sest laps on nelja-aastane, elab Rae vallas ning vanemad on lasteaiakoha saamiseks soovi avaldanud.

Vald viitas lasteaiakohtade ebapiisavuse õigustamiseks rahapuudusele. Kohtu arvates on see aga sama, kui keegi õigustaks maksude maksmata jätmist sellega, et tal pole raha või et ta ei saa sel juhul täita teisi kohustusi. Kohus leidis, et omavalitsus peaks riigiga vaidlema, kui ei saa piisavalt vahendeid, mitte oma kohustuste täitmisest keelduma.

Aasta tagasi kaebasid Harku valla samal põhjusel kohtusse ka pankur Jüri Mõis ja Kerttu Olmann-Mõis. Nemad kaotasid kohtus.

Vastavalt koolieelse lasteasutuse seadusele peab valla- või linnavalitsus looma kõigile pooleteise- kuni seitsmeaastastele lastele, kelle elukoht on antud valla või linna haldusterritooriumil ning kelle vanemad seda soovivad, võimaluse käia teeninduspiirkonna lasteasutuses.