"Kui lapsevanem oleks saanud lapse aeda ilma sallita, poleks midagi juhtunud. Kui laps sattuski salliga lasteaia õuealale, oleks lasteaia täiaskasvanu kohus olnud jälgida, et sall ei oleks riiete peal," rääkis Pille Delfile, et kui kõik reeglitest kinni peavad, siis juhtub ka vähem õnnetusi.

Pille rõhutas, et väga oluline on koostöö kodu ja lasteaia vahel. "Kodu ei saa tulla lasteaeda õpetama ja lasteaed ei saa minna kodu õpetama, aga kui ollakse reeglites kokku leppinud, siis tuleks nendest igal tasandil kinni pidada."

Tegu oli alareageerimisega

Viimsi lasteaia puhul oli Pille arvates ilmselt tegemist alareageerimisega. "Pigem ülereageerida sellises olukorras kui vähem tegutseda," rõhutas ta. "Seal oli inimesi, kes oleks võinud helistada, mitte ootama jääda. Üksi teadmine, et õnnetus juhtus kaelapiirkonnas, oleks pidanud täiskasvanus ohu tekitama ja koheselt reageerima panema."

Samas mõistab Pille ka kolleege. "Kui rühmad on nii suured, nagu nad on ja töökoormus nii suur, nagu ta paljudes kohtades on ja kui on ka pidev alatasustamine, siis muutub pinge järjest suuremaks. Loomulikult on inimesed ka vahel väga väsinud, juhtuda võib alati," sõnas lasteaiaõpetaja.

Ideaalis näeks Pille, et nii lasteaia õpetajad kui õpetajaabid oleksid kõik pedagoogilise ettevalmistusega. "Õpetajad kõrgharidusega ja õpetajaabid kutseõppe tasemel, sel juhul saame eeldada kõikidelt täiskasvanutelt oskust lastega käituda." Sõimerühmas võiks olla üks täiskasvanu 4-6 lapse kohta ning vanemates rühmades ühe pedagoogilise haridusega täiskasvanu kohta 7-8 last.

Lasteaednike koormus on ülisuur

Täna on aga lasteiaarühmas korraga tööl õpetaja ja õpetajaabi, kusjuures abil on mitmeid erinevaid kohustusi. "Õpetajaabi tuleks võimalikult palju vabastada koristustöödest, et teda jätkuks ka õuealale. Siiamaani on olnud valdavalt selline praktika, et õpetajaabid õuealal ei ole. Just õuealal mäng on see, kus õpetaja on üksinda."

Kui siis lapsega midagi juhtub või on vaja ühe lapsega tegeleda, on teised lapsed samal ajal järelvalveta. "Aga see on väga palju töökorralduses kinni," selgitas Pille, et paljudes lasteaedades on siiski suudetud tagada ka õpetajaabi kohalolek õuealal.