Sotsiaaldemokraatliku fraktsiooni esimees Eiki Nestor ütles, et koalitsiooni eestseisuses on kokku lepitud, et kui tuleva aasta eelarvesse ei leita ringiraha jaoks 400 miljonit krooni, siis pole mõistlik seaduseelnõu ka vastu võtta, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Praegu on eelnõus kirjas, et ringiraha suurus kehtestatakse määrusega ja see sõltub riigieelarve võimalustest. Minu arvates pole sellisel kujul seda eelnõu võimalik toetada,” lisas Nestor.

Ka Isamaa ja Res Publica Liidu peasekretäri Margus Tsahkna sõnul pole mõistlik inimesi petta ja võtta vastu ringiraha maksmist võimaldav eelnõu, kuid jätta riigi raskele majandusolukorrale viidates tegelikult raha jagamata. “Lisaks rahapuudusele on selles eelnõus veel teisigi puudusi. Näiteks ei suuda riik tulevikus tagada, et omavalitsused ei asu oma osalust huvitegevuse toetamisel vähendama. Kui tuleval aastal on ka omavalitsustel pingeline eelarve, siis on neil ahvatlus liigagi suur,” lisas Tsahkna.

Seepärast ongi Isamaa ja Res Publica fraktsioon teinud noorsootöö seaduse ja huvikooli seaduse muutmise seaduse eelnõu menetlemise käigus muudatusettepaneku, et raha ei antaks mitte omavalitsustele, vaid loodaks noorte krooni või voucher’i süsteem, mille puhul rahakasutamise otsustab lapsevanem. “See tagab, et omavalitsused ei vähenda oma panust ja ka huviringidel ja näiteks spordiklubidel tuleks raha saamiseks ka reaalselt pingutada,” lisas Tsahkna.

IRL-i pakutav süsteem välistaks ka nn surnud hingede probleemi, mis tähendab, et spordiklubid ja huviringid hoiavad oma nimekirjas noori, kes tegelikult seal ei käi.

Tsahkna ja Nestori sõnul pole ilma rahastamisvõimalust teadmata võimalik ringiraha eelnõu vastu võtta, sest kui raha pole, kaasneksid seaduse täimisega teatud kohustused ja kulutused.

Kultuuriminister Laine Jänese sõnul on tal ringiraha kehtestamiseks vajaliku raha osas rahandusminister Ivari Padari vaikiv nõusolek. “Ma tutvustasin talle riigieelarve strateegia koostamisel kultuuriministeeriumi eelistusi ja ringiraha osas ta noogutas.”

Jänese sõnul on võimalik, et ringiraha asutakse omavalitsustele jagama 2009. aasta septembrist. Summa võiks Jänese nägemuse kohaselt olla tuleval aastal 600 krooni noore kohta. “See on parem kui mitte midagi,” lisas Jänes.

Valitsusliit on koalitsioonilepingus lubanud toetada noorte huvitegevust, kehtestades selleks 2000-kroonise ringiraha.

Kultuuriministeeriumis tehtud eelnõu seletuskirjas on öeldud, et nn ringiraha seaduse eesmärk on laste ja noorte huvitegevuses osalemise võimaluste ja huvihariduse toetamine.

2000-krooni suurust ringiraha on lubatud hakata maksma 6–19-aastastele noortele, keda on hinnanguliselt 212 000. Aastatetagused uuringud on näidanud, et umbes pooled neist on huvitegevusega hõivatud.

Eelnõu praegune versioon näeb ette, et ringiraha suurus määratakse igal aastal vastavalt riigieelarve võimalustele. Iga-aastase toetussumma ühte või teise huviringi jõudmise otsustab lapsevanem.