„Lasnamäe linnaosa vanem tuleb ja on koosolekul vastu sellele, et maja renoveeritakse. Ma olen väga segaduses,“ sõnas majaelanik, kelle meelest oleks loogiline, et linnaosa vanem seisaks selle eest, et kui riik sponsoreerib, siis hooneid justnimelt renoveeritaks.

Tegu on 1960. aastatel ehitatud hoonega, kus on kokku 60 korterit. Ühistu koosolekul oli kohal 44 korteri esindaja. „Ma olen selles majas elanud kümme aastat, seni on kõik otsused enam-vähem ühehäälselt langetatud ja maja väga korralikult renoveeritud. Seekord toimus minu üllatuseks koosolek aga teistmoodi,“ nentis pettunud majaelanik.

Plaanis oli suurem projekt: soojustada hoone küljeseinad, vahetada katus ja paigaldada sundventilatsioon. Ühistu oli renoveerimisega alustamiseks juba ära teinud suure eeltöö, et saada Kredexilt toetust, ning suvel toimusid ka infopäevad, kus plaanidest lähemalt räägiti.

„Seekord olid kohal inimesed, keda keegi polnud varem näinud, nende seas ka Lasnamäe linnaosa vanem. Ta tõusis bravuurikalt püsti ja rääkis emotsionaalselt, et mida te kiirustate, saate toetusi veel mitu aastat, otsige veel ja äkki seda ventilatsiooni pole vaja. Remont on hirmus kallis ja kas Kredexi toetus on üldse nii oluline.“

„Ma ei tea, kas ta üldse mõtles või ei, aga 40 protsenti on minu meelest suur raha. Tema sõnum oli, et tehke ainult küljed ära, aga sama hästi ma ütleks, et selle 40 protsendi eest on ventilatsioon justkui niisama saadud. Selles valguses on kummaline, et ta oli väga tugevalt vastu renoveerimistöödele, ilma et ta oleks end taustaga kurssi viinud.“

Majaelanik ise võttis samuti sõna ja püüdis selgitada, miks ta hoone renoveerimist vajalikuks peab, kuid Jufereva muudkui tõusis ja segas vahele. „Ta oli üsna sõnaosav. Ma suudan piisavalt palju rääkida, aga päris keeruline oli argumenteerida tema emotsiooni pealt tulnud väiteid. Mõned renoveerimist toetavad inimesed läksid juba päris närvi, et miks te ei taha toetust saada, miks te ei taha maja renoveerida, mis teil selle vastu on,“ sõnas samuti vastuseisust jahmunud majaelanik.

Remondivastane agitatsioon algas enne koosolekut

Enne koosolekut käis korterite uste taga tütarlaps, kes uuris, kas elanikud on koosolekule tulemas. Majaelanik küsis ühistu esimehelt, kas too on endale abilise leidnud, kuid üllatunud esimees kinnitas, et ta ei tea ustele koputajast midagi. Majaelanik nentis, et too sama tütarlaps ilmselt rääkis elanikega ja püüdis neid veenda remondikavale vastu hääletama.

Renoveerimise plaan jäigi katki, kuna selle poolt hääletas 26 inimest – laenu võtmiseks vajalikest häältest jäi viis puudu. Majaelanik usub, et tütarlapse veenmistöö ja Jufereva emotsionaalsete sõnavõttude tõttu muutsid mõned korteriomanikud meelt ja ilma ootamatute agitatsioonideta oleks remondikava paika jäänud. Seda enam, et seni on alati samm haaval, aga järjepidevalt remonti tehtud.

„Arvatavasti tuleb suvel uus koosolek, aga kes teab, kas siis enam toetust saab. Kredexi toetus peaks küll olema veel kaks aastat, aga see võidakse ka varem ära lõpetada, seda on ka enne juhtunud. Mul on kurb meel, sest alles hiljuti laiendasin elupinda, ostes teise korteri, teadmises, et hoonet renoveeritakse,“ märkis majaelanik.

Irooniline oli koosoleku puhul see, et peale Jufereva oli kohal ka Kristiine linnaosa esindaja, kuna linnaosal on hoones munitsipaalkorter, ja Kristiine linnaosa esindaja hääletas renoveerimise poolt.

Remondifondi suurendati, remondist loobuti

Majaelanik nentis, et arvatavasti on Jufereval ükskõik, mis majas toimub, ja teda huvitab vaid see, et tema vanematel oleks laenumakse võimalikult väike. Samas on hoones äärmiselt madalad kommunaalid, ühistul pole võlgu, jaanuaris lõppes küttesüsteemi laenu maksmine ning hoonet on renoveeritud segmentide kaupa. Ühistu esimehe ettepanek oli, et kulu jääks samaks, mis oli seni.

Kuna renoveerimisest loobuti, siis peaks kulud tõesti langema, kuid – koosoleku teine päevakorrapunkt oli remondifondi suurendamine, mis võeti siiski vastu. See tähendab, et raha makstakse sama palju, kui oleks makstud kohe renoveerima asudes, kuid nüüd raha hoopis kogutakse. See muudab kogu Jufereva võitluse üsna mõttetuks. Seda enam, et remondihinnad võivad selle määramata aja jooksul tõusta.

Peale renoveerimisplaani katki jätmise nõudis Jufereva, et majas, kus on vähemalt kümme aastat koosolekuid läbi viidud eesti keeles, tuleks koosolekut läbi viia paralleelselt ka vene keeles. Sõna võttes rääkis ta ka ise kohati eesti ja teisal taas vene keeles.

„Minu teada eesti keeleseadus ütleb, et asju tuleb ajada eesti keeles, aga tema nõudis kõvasti, et kõik peab olema tõlgitud vene keelde ja koosolek tuleb läbi viia mitmes keeles. Tema oma jutud rääkis ka nii, et eesti keeles ja vene keeles kordamööda, nii kuidas juhtus, ja tõlkis nii hästi või halvasti, kui oskas. See on iseenesest nendele inimestele võib-olla tore, kes vene keelt räägivad, aga siiani on nii olnud, et keerulisemad küsimused on hiljem arutatud vene keeles eraldi või vajadusel jooksvalt tõlgitud,“ selgitas majaelanik.

Jufereva: tegemist pole ühiskonna jaoks tähtsa sündmusega

Lasnamäe linnaosa vanem Maria Jufereva keeldus Delfile selgitamast, miks ta oli renoveerimise vastu, kuigi praegu on võimalik saada Kredexilt toetust, ja miks ta nõudis, et koosolek toimuks ka vene keeles.

Kristiines elav Jufereva sõnas, et esindas koosolekul oma vanemate huve ning tal oli selleks ka volitus. "[Ma] ei pea vajalikukuks teemat kommenteerima, kuna tegemist ei ole ühiskonna jaoks tähtsa sündmusega. Tegemist on minu eraeluga," vastas Jufereva napilt.

Hiljem lisas Jufereva linnaosa valitsuse teatel, et soovi viia koosolek läbi vene keeles väljendasid korteriühistu koosoleku venekeelsed osalejad ja Jufereva vaid toetas seda ettepanekut. Jufereva hinnangul jätab artikkel mulje, et korteriühistu koosolekul oli vaid Jufereva laenu võtmise ja maja renoveerimise vastu, kuid see ei vasta tõele.

"Laenu võtmise ja renoveerimise vastu sellel kujul, nagu seda pakub maja juhtkond, olid ka teised korteriühistu koosolekus osalejad. Inimesed võtsid sõna nii vene kui ka eesti keeles," teatas Jufereva.

"Ventilatsioonisüsteemi ehitusprojekt, mis nõuaks märkimisväärseid ümberehitusi ka korterite sees, tõepoolest tundus mulle küsitav. Tegin ettepaneku otsida ka teisi ventilatsioonisüsteemide variante, mis ei tekitaks korterite elanikele niivõrd suuri ebamugavusi ja rahalisi väljaminekuid," lisas Jufereva.