Tallinna linnamisjon kavatses järgmisel nädalal avada Lasnamäel kirbuturu, kus eraisikud ja mittetulundusühingud saaksid müüa endale mittevajalikke või omavalmistatud asju, kuid esimene turupäev lükkub kauplemisloa puudumise tõttu kaugemasse tulevikku.

Raepress teatas teisipäeva hommikul, et linnamisjon selle juhi Jelena Vilbaumi ja kirbuturu idee autori Janar Vaigu eestvõttel avab järgmisel nädalal linnavalitsuse toel Lasnamäel vanakraamituru.

“Tõepoolest linnamisjoni inimesed käisid täna minu juures kauplemisluba taotlemas, kuid olin sunnitud nad eitava vastusega tagasi saatma,” kinnitas Lasnamäe linnaosavanem Olev Laanjärv napid kuus tundi hiljem. Kauplemisloa andmisest keeldumise põhjuseks oli projekti nigel ettevalmistus.

Janar Vaigu sõnul on korraldajad arvestanud võimalusega, et turg võib muutuda varastatud kauba müügikohaks. “Oleme politseinikega sel teemal suhelnud. Turule varastatud kaupa müüma tulevad inimesed riskivad kindla vahelejäämisega,” arvas Vaik.

“Sajaprotsendiliselt varastatud kauba müüki loodaval kirbuturul ilmselt vältida ei õnnestu,” arvas Tallinna politseiprefektuuri pressiteenistuse juht Kristi Künnapas. “Eriti just vanakraami puhul on raske kontrollida, kellele müüdav kaup tegelikult kuulub,” põhjendas ta. Varaste elu keerulisemaks muutmiseks hakkavad Ida-Tallinna politseinikud Künnapase kinnitusel turule kontrollreide korraldama.

Linnamisjoni idee oli teha oma Punase ja Pae tänava nurgal asuvale 3000 ruutmeetri suurusele krundile korra nädalas avatud kauplemiskoht, kuhu inimesed tuleksid üksteisega suhtlema ning endale mittevajalikku kraami odava raha eest uuele omanikule loovutama.

“Meie näeme siin põhiliste kauplejatena eakamaid inimesi ning pensionäre, kellel võibolla veel vene ajast kappidesse igasugu kraami seisma jäänud, mille nad nüüd maha võiksid müüa,” rääkis Vaik. “Mingeid müügilette ega muud statsionaarset me siia ehitama ei hakka. See oleks siiski küllalt suur investeering ja me ju ei tea tegelikult, kui populaarseks see projekt osutub,” lisas ta.

Just müügikohtade puudumine oli üks põhjus, miks linnaosavalitsus keeldus linnamisjonäridele kauplemisloa andmisest. “Seal krundil kasvab rinnust saadik malts, ei ole mitte mingeid selgeltpiiritletavaid müügikohti. Päris nii siiski ei saa, et kaupleja laotab lihtsalt vaiba maha ja hakkab sealt pealt asju müüma,” rääkis linnaosavanem.

“Pall on linnamisjoni kätes — nad said minu käest nimekirja tingimustega, mis tuleb kauplemisloa saamiseks täita. Mul on küll mulje, et neil on ikka pikk maa minna ja lähemal ajal seda turgu ei avata,” arvas ta. Eile õhtul ei osanud ka Vaik öelda, millal kirbuturu idee reaalsuseks võib saada. “Need on küllalt mahukad nõudmised,” oli ta murelik.