“Ojulandi rong on läinud,” tõdeb Eesti Päevalehele allikas välisministeeriumist. Ja lisab, et samas on Ojulandi enesereklaami lähetustele läinud ministeeriumi eelarvest arvestatav summa.

Välisministeeriumi pressiteenistuse teatel on Ojuland käinud sellel aastal lähetuses kokku kahekümne ühel korral ja lähetuste maksumus on hetkeseisuga 304 700 krooni.

Asi polegi tegelikult Ojulandi isikus. Vastupidi, Eesti välisminister on Euroopa välisringkondades suhteliselt tuntud. Tegu on noore ja kena naisega ja see on mehistunud seltskonnas suureks harulduseks. Mitmedki Eesti poliitikud on muigvelsui rääkinud, kuidas euroopa vanaldased meespoliitikud tõtakal sammul astuvale Ojulandile pikalt järele vaatavad. “Lasersilmne blondiin, kellest raske pilguga läbi vaadata,” iseloomustavad Ojulandi Briti diplomaadid.

Euroopas, kus naisõiguslus on arvestatav, võib see mängida olulist rolli ka peasekretäri valimise lõpplahenduses. Peasekretäri valijaist kolmandik on naised.

Koos Ojulandiga soovivad kõrget kohta Briti sotsialist Terry Davis (66) ja praegune peasekretär, Austria konservatiiv Walter Schwimmer (61). Tegu on kohaga, mida on traditsiooniliselt täitnud vanemad mehed.

Põhjus, miks Ojulandile nii kõrget kohta enam keegi ennustada ei julge, on see, et laias laastus on nii euroopa sotsid kui ka konservatiivid teinud kokkuleppe Terry Davise (66) peale.

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson meenutas viimatisi, viis aastat tagasi toimunud peasekretäri valimisi, kus vastaskandidaatideks olid Davis ja Schwimmer ning lõpplahendus oli üllatuslik ja napi häälega viimase kasuks.

“Praegune olukord on võib-olla sama segane. Jutte ja sõnumeid on erisuguseid ja ei tahaks spekuleerida, aga kindlasti on põhiküsimus see, mida teevad ennekõike rahvapartei inimesed. Tundub, et sotsialistid, kes eelmine kord napilt kaotasid, on praegu oma kandidaadi Davisega kindlad favoriidid,” märkis Mihkelson.

Reformierakonna liige, Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Rein Lang tõdeb, et kokkulepe konservatiivide ja sotside vahel võib olla, kuid kokkulepped ei pruugi pidada.

Riigikogu väliskomisjoni liige Janno Reiljan peab Ojulandi võimalusi väikseks ja seda just Venemaa tõttu. “See, et Venemaa välisminister ei võtnud isegi viisakusest Ojulandi vastu, on märk,” ütles Reiljan. “Minu sisetunne ütleb, et Venemaa blokeerib Ojulandi ametisse saamist. Venemaa ei saa sellega kuidagi leppida, et Eesti sellise koha võtab. Euroopa ei taha aga Venemaaga tülli minna,” tõdes Reiljan.

Vene delegatsioon ongi juba mõista andnud, et nemad toetavad Davist.

Eesti Päevalehega vestelnud allika sõnul on Ojulandi teel ka ehteestlaslik käitumine — eestlase parim söök on teine eestlane. Allika sõnul on Isamaaliidu juhtpoliitik Mart Laar teinud juba aasta suurt lobitööd, et Ojulandile aupaiste ei laieneks. Isamaaliit kuulub europarlamendis konservatiivide hulka.

Mitmed põhjamaade allikad on vestlustes vihjanud, et Ojuland on küll hea kandidaat, aga mitte praegu. Valimiskõlblikuks võib ta muutuda viie aasta pärast.

Euroopa Nõukogu parlamentaarne assamblee valib uue peasekretäri 21.–25. juunini kestval istungjärgul. Valik toimub kahes voorus, kus teise pääsevad kaks paremat kandidaati.

Ojuland ise hindab enda võimalusi peasekretäriks saamisel 50 : 50. “Lõpptulemust pole võimalik ennustada. Viimase kümne aasta jooksul on peasekretär paika pandud üle noatera, kahe ja kolme häälega kaalukausil,” nentis Ojuland.