Bussijuhti karistati joobes juhtimise eest ka 2010. ja 2004. aastal.
Oli pidupäev: laupäeva hommikul, 20. augustil heisati juba varakult lippe ning asuti tasapisi riigi teist sünnipäeva tähistama. Vabal päeval virgus oma kodus, Tallinnast mõnikümmend kilomeetrit eemal ka staažikas bussijuht Aare. "Viibisin kodus, mul oli graafiku järgi vaba päev ja mina jõin viina," seisab kohtutoimikus olevas kirjelduses.

Samal ajal valmistus tantsustuudio Street Balleti juht Juri Kuvaitsev koos 19 noorega vanuses 10-18 Tallinnast Lääne-Virumaale Karepale sõiduks: seal toimus tantsijate suvelaager. Kuvaitsev oli küll nädal varem avaldanud soovi bussi rentida, kuid unustas tellimuse bussifirmale kinnitada. 20. augusti hommikul helistas ta bussiettevõtte omanikule ja küsis transpordivahendit. "Tulin ikkagi mehele vastu ja ütlesin, et mingu platsi peale, kui seal on vaba juhti, siis helistagu mulle ja vaatame," rääkis bussiettevõtte omanik Rain-Mati Pesor.

Et pidupäeva hommikul vastu võetud telefonikõne võis Aare saatuslikuks osutuda, poleks bussijuht ilmselt kunagi arvanud. Hommikusest viinavõtust oli möödas tund-paar, kui teisel pool toru oli Aare ülemus. "Ütles, et ta sai tellimuse ja oli vaja kohe välja sõita, ta (klient – toim.) ootas mind juba Katusepapi tänaval," rääkis bussijuht. Kelle poole veel raskel hetkel pöörduda, kui mitte üle kümne aasta ettevõttele lojaalse tööaja Aare poole, võib spekuleerida.

Bussijuht leiti sõiduauto tagaistmelt

Tantsustuudio juht Juri Kuvaitsev läks Tallinnas Katusepapi tänavale, kus asub Pesor Liinide bussibaas ning leidis enda sõnul bussijuht Aare samas hoovis olnud auto tagaistmelt. "Siis ta läkski meie garaaži ja püüdis kinni juhi, kes juhuse peale seal oli," sõnas Pesor.

Iga kaine inimene oleks pidanud aru saama, et ta oli purjus.
Bussifirma juht

Bussiettevõte juhi sõnul olevat Kuvaitsev nõudnud, et Läkk rooli istuks ja sõitma hakkaks. "Iga kaine inimene oleks pidanud aru saama, et ta oli purjus. Laagri korraldaja oleks pidanud mulle või politseisse helistama, et oleks saanud kontrollida, kas juht on kaine," ütles Pesor. Kas bussile paigaldatud alkolukk oleks selle olukorra päästnud, võib vaid oletada.

Kuvaitsev ei saanud aru, et bussijuht Aare purjus oli. "Üldse ei suhelnud temaga," kinnitas tantsustuudio esindaja. Bussijuht Aare läks Kuvaitsevi sõnul ise rooli ja hakkas seda juhtima sellal, kui Kuvaitsev bussi istus ja oma asjadega tegeles. Bussibaasist alustati sõitu kell 10.40.

Et bussijuht võis olla ebaadekvaatne, märkas Kuvaitsev pool tundi pärast sõidu alustamist, kui lapsed bussile sätitud ja sõit jätkumas Peterburi teel suunaga Maardu poole. Sõidutee oli korras, kuiv ning nähtavus oli hea. Aare lähenes ristmikule, tema ees peatusid punase fooritule ees sõiduautod Honda ja selle järel Volvo. Aare juhtis bussi väga enesekindlalt, kui järsku hilja ja väga järsult pidurdas. Kell oli 11.14.

"Järsku helistavad mulle ja ütlevad, et tegid avarii. Kuidas saab olla? Kuidas te üldse sõitma läksite ja kelle loal?" oli bussiettevõtja Rain-Mati Pesor pahane, ja toonitas veelkord, et rooli istunud juht oli puhkusel ja sõit toimus tema loata. Lisaks oli tegu siseliinibussiga, millega tohib ainult Tallinnas ja selle lähiümbruses sõita. Laagriliste sihtkoht oli aga Lääne-Virumaal.

Aare ei jõudnudki reisiseltskonnaga Tallinnast kaugemale. Peterburi teel sõitis ta tagant sisse ees seisvale Volvo sõiduautole, mis omakorda rammis eespool seisvat Hondat. Pärast kokkupõrget istus Aare tardunult bussiroolis. Ta polnud viga saanud, vähemalt mitte väliselt. "Sündmuskohale jõudes istus liinibussi Volvo juht endiselt juhi kohal," selgitas politsei. 11.30 paiku sündmuskohale saabunud politseinikud fikseerisid Aarel kriminaalse, üle 2,7-promillise joobe. "Ta oli nii purjus, et püsis vaevu jalul," ütles üks pealtnägija. Sündmuskohal oli ka kiirabi: õnnetuses olid kannatada saanud kaks naist, kes viibisid sõiduautos Volvo, millele buss oli sõidukõlbmatuks ramminud.

Lapsed pääsesid ehmatusega

Aare tunnistas täielikult oma süüd ning kahetses juhtunut. "Kui ma oleksin teadnud, et on vaja lapsi vedada, siis oleksin kindlasti vastu hakanud. Keegi ei saanud aru, et mina olin joobes, ja keegi ei küsinud ega kontrollinud seda," ütles Aare politseile. Bussis olnud lapsed pääsesid korraliku ehmatusega.

Läkil oli õigus tööandjale öelda "ei", kuid ta ütles "jah".
Prokurör

Aare tegu oli väga vastutustundetu, öeldi kohtus: "Läkil oli õigus tööandjale öelda "ei", kuid ta ütles "jah,", seisab riigiprokurör Rainer Amur kohtutoimikus öeldu. "Sellel pole vahet, kas ta teadis, või ei, et hakkab lapsi vedama. Olles ainult paarkümmend minutit roolis olnud, toimus juba avarii. Bussis olnud lapsed olid kogu aeg ohus," ütles prokurör ning nõudis Aarele šokivangistust.

Bussijuht Aare kaitsja Leelo Viil tõi kaitseargumentidena välja, et Aare täitis kohusetundliku töötajana tööandja korraldust. "Kui inimene on ennast kolmepromillisesse joobesse joonud ja tööandja hommikul helistab, siis inimlikult on täiesti arusaadav, et ta ei vali päris õigeid käitumisviise," ütles Aare kaitsja Leelo Viil Delfile pärast kohtuotsust.

Bussijuht oli käinud ravil

Staažikas bussijuht on ka varem joobes juhtimise pärast seadusega pahuksisse sattunud. "Läkk on töötanud kaua aega juhina, karistusi registris ei ole palju, ja mis ongi, need on ammused. Ta on võimeline oma tegudest järeldusi tegema," ütles Aare Läki kaitsja Leelo Viil. See aga ei olnud piisav argument Aare pääsemisest šokivangistusest. Viimati sai Aare bussi juhtimise eest joobes seisundis rahalise karistuse 2010 aastal. Samas seisundis tabati ta rooli tagant ka 2004. aastal.

Aare oli firmas tööl olnud üle kümne aasta. "Jah, temaga oli probleem kümne aasta eest, aga ta käis ravil," sõnas bussifirma juht Pesor. "Nüüd on ta muidugi vallandatud, selles pole küsimust." Lisaks võeti kutseliselt bussijuhilt Aarelt üheks aastaks load ära ning 22. augustil karistas Harju maakohus teda 1 aasta ja 2 kuulise vangistusea, millest tuleb kohe ära kanda šokivangistusena 3 kuud.

Bussijuht tunnistas oma süüd ja nõustus karistusega. "Olen pättust teinud, kannan karistuse ära," tunnistas Läkk kohtusaalis.

"Väga kahetsusväärne, et koolinoori sõidutas kutseline juht, kes oli sedavõrd joobes, et ei suutnud praktiliselt jalulgi seista," ütles Ida-Harju jaoskonna välijuht Ilja Sdobnov.

Prokuratuur: ettevõte ei vastuta

Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Kaarel Kallase sõnul ei ole kõnealusel juhul võimalik rääkida juriidilise isiku vastutusest - karistusseadustik näeb juriidilise isiku vastutuse ette ainult teatud kuritegude puhul ning joobes juhtimine nende hulka ei kuulu.

"Olgugi, et karistusõigusega sekkumine ei ole siinkohal võimalik, on tegemist loomulikult sügavalt taunimisväärse olukorraga. See on aga iga transpordiettevõtte enda otsustada, kuidas võita või taastada klientide usaldus ning leida endale reisijaid," selgitas Kallas.