EKool on teatanud koolidele, et keskkond muutub töökindlamaks kella kümneks.

Tallinna Kristiine gümnaasiumi direktor Tiina Pall ei soovinud e-Kooli tööd ja selle olulisust puudutavatele küsimustele vastata. Pidades päringuid rumalateks, katkestas ta kõne.

Ütles Pall vaid nii palju, et tehnika võib vahel ikka alt vedada ja küll kool lahenduse leiab.

Teine veebipõhine õppeprogramm Stuudium, mida kasutab samuti paarsada kooli, täna hommikul järeleandmisi esialgu järeleandmisi ei teinud, kuid kella 10 paiku hakaks ka see tõrkuma.

eKooli juht Tanel Keres
Tegeleme süsteemi vastavusse viimisega seoses ennustatust suurema koormuse kasvuga. Tegelikult on eKooli tavalline kasutusmuster olnud selline, et hommikul on enamus kasutajaid õpetajaid, pealelõunast alates õpilased ja lapsevanemad. Täna hommikul olid kõik korrada eKoolis. Ka lisati eelmisel nädalal 8000 uut kasutajat, enamasti õpilased, kes seni on kasutanud eKooli oma vanema konto alt. Meile meeldib selline kasutaja korrastumine, kuid see tähendab süsteemile oluliselt suuremat koormust.


Täna hommikul võtsime eKooli täiendavate ressursside lilsamiseks täielikult maha (ca 20 minutit). Kuna see oli töö alustamise aeg oli see seda valusam meie kasutajatele. eKoolis kasutame õpetajate ning lastevanemate/õpilaste jaoks eraldi servereid. Esmajärjekorras suurendame õpetajatele vajalikku ressurssi, mis on juba ka tehtud. Hetkel tegeleme lapsevanemate ja õpilastega.


Kuna koormus kasvab endiselt pievalt, lisame ka meie oma ressursse pidevalt juurde. Olukord läheb kergemaks, kui koormus on stabiliseerunud (kasutajate arv on jõudnud maksimumini). Tegeleme sellega aktiivselt.

Koolide nõuanded lastevanematele, kelle lapsed juba üksi kodus ja peaksid eKooli kasutama: helistage oma lastele, rahustage neid. Öelge, et süsteemis juhtub ikka vigu ja karta pole midagi.

"Kindlasti ükski õpetaja ei hakka kohe tegemata töö eest halba hinnet panema. Kindlasti öelge neile, et nad ei läheks sõpradega õue mängima, vaid püsiksid ikka kodus ja ootaksid edaspidiseid juhiseid," teatas üks kool oma lastevanematele.

Hariduse infotehnoloogia sihtasutus (HITSA) teatas Delfile, et kuigi eKool ei ole nende teenus, on HITSA nendega ühendust võtnud, et uurida, kas saavad vajadusel abiks olla.

Delfiga suhelnud põhikooliastme poiste lapsevanem ütles Delfile, et üks tema poegadest kasutab eKooli, teine Stuudiumi.

"E-kooliga on seotud ka õpikeskkond opiq, kus ongi üleval enamik õppematerjale. Hetkeseisuga saime 1. tunni e-koolis hommikul läbitud, teise tunni alguseks oli aga nii e-kool kui opiq maas. Kuna meil ei olnud tehtud õpingutest ka kuvatõmmist, fotot ega ümber kopeeritud õppeülesandeid, oleme hetkel vanema pojaga õppepausil, nö pikal vahetunnil," rääkis Delfiga suhelnud Ulvi.

"Hetkel kirjutan klassijuhatajale, et ehk on mõni targem lapsevanem õppeülesanded kopeerinud ja saab midagi ka ilma opiq keskkonda sisenemata õpikuste-töövihikute põhjal ära teha. Kahjuks ei ole meil vanemate ühist chati (vestlust sotsiaalmeedias - toim), kust saaks otse küsida. Stuudium nooremal pojal hetkel veel töötab," rääkis Ulvi.

Tagantjärele tarkus on Ulvi sõnul järgmine: kui koduülesanded on e-koolis või stuudiumis üleval, tee neist kohe foto, kuvatõmmis või kopeeri eraldi faili!

Ulvi teatas Delfile kella 10 paiku, et nüüd on umbe jooksnud ka stuudium.

Vähemalt üks matemaatikaõpetaja viib oma tundi läbi läbi Facebooki otsevideo, mida tema õpilased jälgivad. Tema tunni läbiviimist e-õppe platvormide rikked ei mõjuta. Õpilased saavad küsimused esitada kommentaariumis.

Haridusministeeriumi pressiesindaja ütles Delfile, et E-Kool ja Stuudium valmistusid mahtude oluliseks suurenemiseks, kuid täna hommikul olnud kasutajate hulk ületas ootusi.

"Praeguseks on nii eKool kui ka Stuudium operatiivselt tegutsenud ning astunud samme süsteemide jõudluste suurendamiseks. Oleme nendega tihedas kontaktis ning väljendanud valmisolekut vajadusel neid ka ressursiga aidata," teatas Otsmaa.

Täna kell 12 alanud pressikonverentsil teatas haridus- ja teadusministeeriumist kantsler Mart Laidmets, et nii Stuudium kui eKool on saadud töökorda ning kui probleeme peaks taaskord esile tekkima, on riik valmis ressurssidega abistama.

Koolid läksid eriolukorras e-õppele

Kuidas õppetöö praktiliselt hakkab välja näeb, on kooliti lahendatud erinevalt. Osad koolid on säilitanud senise tunniplaani, osad jagavad tähtaegadeks kindlaid kodutöid. Kui virtuaalsed tunnid toimuvad tunniplaani järgi, siis on riik soovitanud, et tuleks koduste ülesannete andmisest loobuda.

Kuidas distantsõpe täpsemalt välja näeb, loe lähemalt siit.

Haridus- ja teadusministeerium teatas valitsuse eriolukorra kehtestamise otsusele järgnenud täpsustavas avalduses, et kõik Eesti haridusasutused, välja arvatud lasteaiad, sulgevad uksed alates esmaspäevast, 16. märtsist ning lähevad üle distantsõppele. Iga kahe nädala järel hinnatakse olukorda ja tehakse otsus distantsõppe perioodi pikendamise vajalikkuse kohta. Otsus puudutab ka treeninguid ja huviringe.