Presidendilossis elavate Maria (13) ja Helena (15) ema on kunstnik, isa nõelravija. Vanaisa–vanaemaga koos elamine on neidude endi soov, on eraelust napilt rääkiv Ingrid Rüütel öelnud Eesti Naisele antud intervjuus.

ETV saates “Pealtnägija” rääkis anonüümseks jääda soovinud pidudel osalenud noormees, kuidas sügisel toimusid Kadrioru lossis viina- ja suitsurohked noortepeod, millel osalesid lossis elava Maria külalised. Pidudel viibis ka 15-aastane Helena. Ürituste tipphetkel osales peol kuni 50 inimest, kes väidetavalt tundsid end riigipea residentsis väga vabalt.

Nimelt olla noored võtnud lossi kappidest alkoholi ja seda tarbinud. Ka olla pidulised tantsinud presidendi pika nõupidamistelaua taga, mille peal ülemeelikumad olla isegi kõndinud. Ühel hetkel muutunud pidulised ka nahaalseks ja hakanud endale lossist suveniire kaasa võtma — näiteks omastati nii presidendi kindad. Ka olevat noored presidendilossis sirvinud “mingisuguseid dokumente”, rääkis noormees.

Pidudel olla lisaks ohtrale joomisele tõmmatud ka vesipiipu ning mõnel peolisel oli kaasas ka kanepit.

Kõige jultunumate tegudena kirjeldas noormees, kuidas osa purjus pidulisi olla roninud lossi katusele heisatud lipu kõrvale, urineerinud seal ja loopinud alla suitsukonisid.

Tundmatuks jääda sooviva noormehe sõnu saatsid fotod ülemeelikust peost, kus oli näha poolalasti noorukeid, alkoholipudelitega kaetud lauda ja vesipiipu tõmbavaid noori. Piltidel on näha paljad noormehed, rahvariidevööd niuete ümber. Need fotod on ringelnud ka internetis.

Mitmed pidulised olla toonud endaga kaasa ka kanepit. Kas seda ka tarvitati, intervjueeritav öelda ei osanud.

Noormees rääkis veel, et lossis pidutsejad kutsusid oma tuttavaid, et “läheme Kadrioru lossi jooma”. Kuigi sissepääsu ees on kaks relvastatud turvameest, pääsesid noored sisse kõrvauksest, mis avaneb teatud koodi vajutamisel. Seda uksekoodi teavad enamus pidutsejatest, ka “Pealtnägija” intervjueeritav.

Noored liikunud ka lossis vabalt ringi. Peod olla aset leidnud ajal, mil vanaema-vanaisa ehk Eesti riigi esipaar viibisid eemal.

Presidendi kantselei avalike suhete nõunik Eero Raun ütles saatejuhile, et noortel neidudel on õigus kustuda oma eluruumidesse sõpru. Ta on neid pilte näinud ning lausus, et olengud toimusid presidendi eraruumes.

Raun edastas “Pealtnägija” intervjuupalve ka Arnold Rüütlile, kes võttis selle teadmiseks — ei rohkem ega vähem.

Riigipea turvateenistuse eest vastutavad instantsid keeldusid kommentaaridest, põhjendades seda salastatusega.

Maria kool, Vanalinna hariduskolleegium — ei tea õpilase pidutsemistest midagi. “Probleemid on siis presidendilossis. Ka politsei ei teata, kui õpilane näiteks suitsetamisega vahele jääb. Kui politsei ei teata, miks lapsevanem peaks teatama sellistest ebameeldivatest asjadest? Rääkimata lapsevanematest, kelle kodus asi toimub,” lausus põhikooli juhataja Alar Saar SL Õhtulehele.

Siseminister Kalle Laanet andis kolmapäeval siseministeeriumi siseauditi osakonnale ülesande uurida koostöös politseiameti sisekontrolli osakonnaga, kas on põhjust algatada distsiplinaarjuurdlust julgestuspolitsei tegevuste nõuetele vastavuse osas presidendi julgeoleku tagamisel. Ülesanne on antud seoses ETV “Pealtnägija” saates näidatud materjaliga.