Jõhvi kultuurikeskusesse oli politseipäeva puhul etendunud VAT Teatri lavastust “Kivid” tulnud vaatama üle 800 teismelise, kelle käitumist ei suutnud ohjeldada ei õpetajad ega politseinikud, kirjutab Põhjarannik.

“Ausõna, olin justkui loomaaias,” kirjeldas Jõhvi gümnaasiumi eesti keele õpetaja Laine Nelliste taltsutamatut publikut. “Nad segasid näitlejaid niimoodi, et Tõnu Oja oli sunnitud lavalt ütlema, et laske meil ikka lõpuni mängida.”

Nii Nelliste kui Järve gümnaasiumi õpetaja Urve Kilk tõdesid, et neil oli eesti laste pärast väga häbi. “Olin justkui peksa saanud,” kirjeldas Kilk teda pärast etendust vallanud tunnet, “lapsed käitusid jube näotult.”

Pedagoogide sõnul aeti saalis kõva häälega juttu, laksutati keelt, kõnniti mööda saali ringi ja loobiti lavale sente. Täiskasvanute keelamistele ei reageeritud.

Jõhvi kultuurikeskuse juhataja Natalie Neigla sõnul võiski lavastuse noortepärasus provotseerida lapsi ebaviisakalt käituma. “Iga teine lause, mis lavalt kostus, oli “mine persse”,” tõdes ta, “ma arvan, et nii mõnigi laps sai oma sõnavarale täiendust, sest ülevaade anti ikka nii rippuvatest kui tõusvatest asjadest.”

Tükis silla alt läbisõitvaid autosid kividega loopivat teismelist mänginud Tanel Saar tõdes noorte käitumist saalis analüüsides, et “eks me natuke provotseerime neid ka.” Põhjust, miks publik üle piiri läks, näeb ta aga sel päeval mitmete ebasobivate faktorite kokkulangemises. “Kõigepealt see, et noored lasti pool tundi varem saali ja nad ilmselt väsisid ootamisest ära. Peale selle algas etendus, mida oleks olnud mõnus õhtul vaadata, päeval kell kaks, ja saal, kus pidime mängima, oli väga suur,” tähendas ta, “see tükk vajab aga intiimsemat saali — lähedast kontakti publikuga.”

Saare sõnul oli Jõhvis antud etendus näitlejate jaoks üks raskemaid, mida paar päeva varem Narvas mängituga ei andvat võrreldagi.

Jõhvi kultuurikeskuse direktor Natalie Neigla tõdes, et tänapäeval peab noortele korduvalt meelde tuletama, kuidas näiteks kinos või teatris käituda. “Meil on filmi näitamise ajal lausa turvamees saalis olnud,” nentis ta, “etenduste ajal pole me seda veel praktiseerinud, kuid “Kivide” ajal oli politsei kohal, sest see oli politseipäeva üritus.”

Kultuurikeskuse juhataja tõdes, et eestikeelseid lasteetendusi ei saa nädalavahetusel korraldada, sest eesti lapsevanem ei viitsi oma järelkasvuga teatrisse tulla. “Õpetajad ja kasvatajad on need, kes eesti lapse nädala sees teatrisse toovad,” sõnas ta, “samal ajal venelased käivad lastetükke vaatamas kogu perega.”.